Kérdezzen! Segítünk...

Tisztelt Olvasóink, Látogatóink!
 

Az online könyvtári tájékoztatás lehetőséget ad arra, hogy az interneten keresztül tegyenek fel kérdéseket könyvtári szolgáltatásainkkal, irodalomgyűjtéssel, lexikális adatokkal, közhasznú információkkal kapcsolatosan, és természetesen választ is kapnak rá. Válaszainkhoz a könyvtári eszközöket, állományunkat és az internetes felületeken hozzáférhető információkat használjuk fel.

Nem vállalkozunk:

  • konkrét jogi vagy orvosi kérdések megválaszolására.
  • dolgozatok megírására
  • mindent átfogó irodalomjegyzék összeállítására

A kérdés a válasszal együtt jelenik meg a honlap felületén és @-ben is elküldjük a kérdezőnek.
Kérjük a kérdés megfogalmazásakor gondoljon arra, hogy a kérdés is nyilvánosságra kerül és  fenntartjuk a jogot, hogy az írásokat a tartalom megváltoztatása nélkül rövidítsük, stilizáljuk.
A beérkezett kérdésekkel munkanapokon 8 óra és 18 óra között tudunk foglalkozni, válaszainkat a lehető leghamarabb megjelentetjük, elküldjük (maximum két nap).

Rostási Istvánné kérdése
Üdv! Érdeklődnék, hogy Müller Péter ANYÁM TITKOS KÖNYVE már megtalálható a könyvtárban? Kölcsönözhető? Köszönöm válaszukat
2021. október 11.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Rostási Istvánné!

Köszönjük érdeklődését! Müller Péter új könyve, az Anyám titkos könyve jelenleg előrendelhető, még nincsen meg a könyvtárunkban. A könyv már felkerült a kívánságlistára, a beszerzendő könyvek listájára! Előre nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikorra tudjuk beszerezni a könyvet. Új könyveinkről, híreinkről, rendezvényeinkről a leggyorsabban a mindenkori aktuális hírlevelünkből tájékozódhat. Kérjük iratkozzon fel és figyelje hírlevelünket >>!

2021. október 13.
Kiss T. Norbert kérdése
Üdvözlöm! Egy könyvet keresek. Valami gyárban kellett dolgozniuk és időt kaptak fizetségül, vagy valami ilyesmi. Melyik könyv lehet ez? Köszönöm. KTN
2021. szeptember 20.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Kiss T. Norbert!
A kérdéséről egyből a Lopott idő című film >> jutott az eszünkbe, ahol az emberek a munkájukért időt kaptak és ezzel az idővel tudtak fizetni is. A film nem egy könyv alapján készült, a film írója, rendezője és producere is Andrew Niccol. Egy hivatkozás szerint: "2011. szeptember 15-én a The Hollywood Reporter szerint egy ügyvéd vádiratot nyújtott be Harlan Ellison spekulatív fikcióíró nevében, miszerint a film cselekménye a „Térj meg, Harlequin”– mondta Vekker úr című, 1965-ös, díjnyertes novellája alapján készült." Egyelőre más történetet vagy könyvet nem találtunk, ha újabb információnk lesz, vagy Önnek eszébe jutna más részlet is, kérem, írjon az olah.bernadett@jakd.hu címre.

2021. szeptember 22.
Pleszkán Nóra kérdése
Ma szembesültem vele, hogy az előjegyzés könyvenként 50 forintba kerül. Nem kimondottan az 50 forintot sajnálom, csak nem értem, mi ez? Büntetés? De miért? Plusz munkát vagy plusz költséget jelent? Vagy mert nincs védettségi igazolványom? Vagy mert van, de mégis az előjegyzést szeretném igénybe venni? Óvodáskorom óta könyvtári tag vagyok, kb 50 éve, nem is tudok lemondani róla, de ettől sokkot kaptam...Egyelőre nem szeretnék egy barikádon keresztül, igazolványt lobogtatva, maszkban könyvtárba menni. Ezért választottam az előjegyzést, amire a Covid alatt rászoktam. De mi kerül ezen 50 forintba, mikor a késedelmi díj is csak kb 10 forint? Nem is annyira választ várok erre a sok kérdésemre, csak nem tudok napirendre térni felette, és gondoltam, jobb, ha ide írok, mint a Facebookra...
2021. június 3.
Olvasószolgálat válasza

Tisztelt Pleszkán Nóra!

A könyvek előjegyzése nem tartozik a könyvtár alapszolgáltatásai közé, bár a mi könyvtárunk eddig ingyenesen biztosította ezt a lehetőséget, de ennek ellenére magának a folyamatnak van munkavonzata.
Könyvtári rendszeren belül általában fizetésköteles ez a fajta szolgáltatás, a díjszabás változó (0-50-200 Ft között mozog).
A szolgáltatási szint és a könyvárak emelkedése ellenére évek óta nem emelkedtek a könyvtári díjtételek, a jelenlegi változtatás is többnyire pozitív elemeket tartalmaz >.
Ebben az átmeneti időben, amikor sok olvasónk ki van zárva a könyvtárhasználatból, az olvasói terek használatából, mindazokat, akik a könyvtár szolgáltatásait személyesen nem tudják igénybe venni (nem rendelkeznek COVID-igazlovánnyal) - az "új előjegyzési kérés leadása" űrlapon ("üzenet a könyvtárosnak" sorban), e-mailben vagy személyesen történő jelzés alapján - mentesítjük az előjegyzés díjának kifizetése alól.

Köszönjük, hogy panaszát megosztotta Velünk!

Üdvözlettel:

Olvasószolgálat

 

2021. június 4.
Böde Józsefné kérdése
Szeretném megkérdezni, mikor nyit meg a Béke Fiókkönyvtár? Köszönöm.
2021. május 6.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Böde Józsefné!

Köszönjük érdeklődését!

A Béke Fiókkönyvtár olvasói terei, az iskolákra vonatkozó intézkedési terv szerint továbbra sem látogathatók, viszont, hogy ne maradjanak olvasnivaló nélkül, ezért elindítottuk a BÉKE-PAKK PONT szolgáltatást a könyvtár bejáratánál.
A Béke-Pakk Pont nyitvatartási idejében: hétfő, szerda és péntek: 9 és 12 óra között lehetőség van:

  • az előre igényelt, előzetesen leadott kérések alapján összeállított könyvcsomagok elvitelére,
  • és a korábban kikölcsönzött könyvek visszahozatalára.

Kérjük, hogy kölcsönzési igényét előre jelezze bekefiok@gmail.come-mail címen vagy személyesen a fiókkönyvtár Béke-Pakk Pontján!

Az aktuális információkért kérjük, figyelje honlapunkat!
Köszönjük türelmét és megértését!

2021. május 7.
Kovács Anikó kérdése
Kedves Könyvtárosok! Szeretném megkérdezni,hogy a Jéghegyek népe meg van e a könyvtárnak. Köszönettel: Kovács Anikó
2021. május 5.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Kovács Anikó!

Köszönjük érdeklődését!
Margit Sandemo: Jéghegyek népe >> című 47 kötetből álló könyvsorozat megtalálható könyvtárunk állományában, viszont a sorozatból hiányzik a 22. és a 26. rész. A kötetek többsége a raktárban van, amikor könyvtárunkban jár, kérje a könyvtárosok segítségét!
Üdvözlettel: a József Attila Könyvtár Olvasószolgálata
 

2021. május 5.
Zolta Tiborné kérdése
Szép napot kívánok! Arra szeretnék választ kapni, hogy mikor nyitnak újra, és milyen feltételekkel lehet menni, a szokott módon kölcsönözni? Üdvözlettel:Zolta Tiborné
2021. május 2.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Zolta Tiborné!

Köszönjük érdeklődését!
Örömmel értesítjük, hogy május 4-től, keddtől könyvtárunk terei a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő 18 éven aluliak számára újra látogathatóak!
Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező olvasóink számára a JAKD-Pakk Pont továbbra is működik! >>
A megszokott nyitvatartási időben >> várjuk könyvtárunkba, kérjük, ne felejtse otthon védettségi igazolványát!
Hírek, részletek a honlapunkon: http://www.jakd.hu/hirek/2021/04/ujra_nyitva_vagyunk_a_konyvtar_nyitva_all

Várjuk könyvtárunkba!

0000. 0.
Nehodáné Gulyás Zsuzsanna kérdése
Tisztelt Könyvtár! Érdeklődök, hogy hol lehet megtudni a "Versfaragás" pályázat eredményét?
2021. április 19.
Olvasószolgálat válasza

Tisztelt Nehodáné Gulyás Zsuzsanna!

Köszönjük érdeklődését! A zsűritagok - Kálnay Adél, Kurucz Gergely, Szupricsné Szabó Magdolna - kérésére az eredményhirdetés előkészítése még egy kis időt vesz igénybe, kérjük addig szíves türelmét. A szakmai zsűri döntéséről és a könyvjutalmak átvételének részleteiről még a héten e-mailben tájékoztatjuk!

Előre is köszönjük a türelmét és a megértését!

http://www.jakd.hu/hirek/2021/03/kreativ_versfaragas

0000. 0.
Vegyenás Lilien Anna kérdése
Milyen állatfajt fedezett fel Gárdonyi Géza 1898-ban?
2021. április 15.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Vegyenás Lilien Anna!

Köszönjük érdekes kérdését!
A felfedezett faj: hatszemű bikapók, amelyeről a következő írásokban, könyvekben, tanulmányokban találtunk hivatkozásokat:
Gárdonyi Géza Tükörképeim című életrajzi kötetében a "A csonka pók" című írás szól egy pókról és Gárdonyi József: Az élő Gárdonyi II. kötetében a Falusi idillek is említi a különleges pókot. A csonka pók írására Herman Ottó a magyar pókászok céhének atyamestere a Budapesti Hírlap 1989/91. számában is megerősíti, hogy Gárdonyi egy ritka bikapókfajról ír. A wikipédia így említi: "1898-ban felfedezett egy az egri pincékben honos, hatszemű bikapókfajt" >>.

További tanulmányokban, cikkekben is olvasható:

 

2021. április 16.
P. Péter kérdése
Tisztelt könyvtár! Szüleim után rám maradt hozzávetőlegesen 150-200 db könyv, lexikon. Van lehetőség arra, hogy a könyvtárnak adományozzam őket?
2021. március 19.
Olvasószolgálat válasza

Tisztelt P. Péter!

Köszönjük érdeklődését és felajánlását! Könyvtárunk elfogad újabb kiadású, jó állapotban lévő ajándékkönyveket.

A kormány szigorító intézkedések miatt jelenleg zárva tartunk és a szolgáltatásaink szünetelnek! A szigorítások feloldásának bizonytalan a határideje, így nem tudjuk pontosan megmondani, mikor lesz lehetőségünk átvenni.

Ajánlani tudjuk még a városban működő következő szociális intézményeket is:


Köszönjük megértését és türelmét!

2021. március 22.
Szloboda Lajos kérdése
Keresem Jimmy Carter Teljes élet című könyvét. A Partvonal kiadó gondozásában jelent meg 2016-ban. Sajnos a József Attila Könyvtárban nincs meg. Én nem találtam meg. A kérdésem az, hogy lehetőség van-e most, a zárvatartás, pontosabban a korlátozott nyitvatartás alatt könyvtárközi kölcsönzéssel számomra megszerezni ezt a könyvet?
2020. november 17.
Olvasószolgálat válasza

Köszönjük érdeklődését! Jimmy Carter Teljes élet című könyve nem található meg az állományunkban. A járványhelyzet miatt, a könyvtár újranyitásáig a könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatás szünetel. A kért könyvet felírtuk a kívánságlistára, a megrendelésre kerülő dokumentumok, könyvek listájára. Amennyiben sikerül beszereznünk, e-mailben értesítjük. Ha nem tudjuk beszerezni, akkor a könyvtár újranyitásakor, ha még szükséges, megkérjük Önnek könyvtárközi kölcsönzéssel.
Köszönjük türelmét, megértését és együttműködését!

2020. november 18.
 
. oldal -  elem/oldal