Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1871. november 10-én találkozott először Stanley és Livingstone

A két férfi három hónapot töltött együtt Afrikában.

Sir Henry Morton Stanley walesi születésű amerikai újságíró és Afrika-kutató volt, akit az európai szemek elől eltűnt David Livingstone felfedező utáni kutatása tett híressé. A New York Herald tengerentúli tudósítójaként 1869-ben James Gordon Bennett, Jr., a lap tulajdonosa azzal bízta meg, hogy találja meg a skót misszionárius és felfedező David Livingstone-t, akiről tudták, hogy Afrikában van, de jó ideje nem adott életjelt magáról.

Dr. David Livingstone skót misszionárius orvos, a Londoni Misszionárius Társaság tagja, Közép-Afrika kutató volt. Ő volt az első európai, aki megpillantotta a Viktória-vízesést, melyet a brit uralkodóról, Viktória királynőről nevezett el. Stanley Zanzibárra utazott és felszerelt egy expedíciót mindenből a legjobbat vásárolva, nem kevesebb mint 200 teherhordóval.

 
Livingstone és Stanley találkozása Livingstone és Stanley találkozása Henry Morton Stanley Henry Morton Stanley David Livingstone David Livingstone
 

"Afrika két legnagyobb felfedezője első ízben 1871. november 10-ének kora délutánján találkozott Ujijinél, a Tanganyika-tó partján. Ezt a találkozást a történelem úgy tartja nyilván, mint olyan pillanatot, amikor az alig ismert walesi, Henry Morton Stanley ezekkel a szavakkal köszöntötte a tiszteletre méltó skót misszionáriust:

„Ugyebár, dr. Livingstone-hoz van szerencsém?”A két férfi három hónapot töltött együtt, feltárva a Tanganyika-tó északi felét; majd Stanley visszatért Nagy-Britanniába a misszionárius naplóival, leveleivel és térképeivel, és ezzel hírnevet szerzett.

Annak ellenére, hogy rövid időt töltöttek együtt, ritka kapcsolat alakult ki a két ember között. Stanley volt az a „fiú”, akit Livingstone magáénak szeretett volna tudni, míg Livingstone volt az az apa, aki Stanley számára sohasem létezett."

(forrás: Hanbury-Tenison, R.: Hetven felfedező utazás földön, vízen levegőben. Athenaeum 2000, 2007)

Stanley csatlakozott Livingstone felfedezőútjához és megállapították, hogy nincs kapcsolat a Tanganyika-tó és a Nílus között. Kettőjük életéről, kutatásukról szól az 1997-ben készült Tiltott föld című film.

Kapcsolódó linkek