Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1905. július 7-én született Barsi Dénes

Ha koccintott volt barátaival, mindig azt mondta „Bíküljünk ki!”

„Irodalmilag előkelő családból származom: nagyapám apja, mint a Thaly család zsellér jobbágya és parádés kocsisa nemcsak Thaly Kálmánt fuvarozta hivatásszerűen, hanem Vörösmarty Mihályt és Petőfi Sándort is alkalmilag több ízben. Gyermekkoromban végiglaktam  az egész régi Magyarországot Pozsonytól Brassóig. Debrecenben tanítói oklevelet kaptam, pusztai tanító Biharban, újságíró és lapszerkesztő Budapesten, kubikos, üzemi raktáros, mezei munkás, a közbenső időkben becsületes és hasznos író igyekeztem lenni.... Dunaújvárosban lakom, kizárólag írásból élek, szeretném ezt a merőben újszerű emberkohót mélyen átélni és művekben is ábrázolni.”

Barsi Dénes 1960-ban a Hajdú-Bihar megyei Komádi községből Dunaújvárosba költözött. Ezután sorban születtek meg regényei, amelyek nagy részének szereplőit, helyszíneit már a város ihlette: Sorsváltás (1963), Parázs a hamuban (1968). Novellái országos irodalmi folyóiratokban jelentek meg: Kortárs, Jelenkor, Alföld.

1962-ben József Attila díjat kapott írói munkásságáért különösen a Lázgörbe (az ellenforradalom napjainak magyar faluját mutatta meg) című írásáért. Az Üzenet és Tavasz antológiákban megjelent írásainak ihletője a mozgalmas, a sokarcú város volt, amelyet rövid idő alatt megszeretett. Tele volt elképzelésekkel, tervekkel.

Ha koccintott volt barátaival, mindig azt mondta „Bíküljünk ki!” Élete örökös harc és örökös békülés környezetével, világával, amely oly szűken mérte számára a jót és oly bőven a rosszat. „Az írást is az a nyomorúság szakasztotta ki belőlem”. 

A Barsi Dénes Baráti Kör kezdeményezésére 1990-ben szobrot állítottak az írónak. A bronz mellszobor Fodor Sándor szobrászművész alkotása, és a Munkásművelődési Központ előtti ligetben kapott helyet. 

forrás: Hírünk, nevünk messze száll...(jakd.hu)

Kapcsolódó linkek