Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1833. február 15-én volt a Bánk bán ősbemutatója

1848. március 15-én a Nemzeti Színház díszműsorán ez a mű szerepelt.

Az ősbemutató színházi plakátja Az ősbemutató színházi plakátja

Katona József élete folyamán a cenzúra miatt nem mutatták be a művet (csak nyomtatott formában való megjelenését engedélyezte a cenzor; a könyv első kiadása meg is jelent nemsokára a Trattner kiadónál.

A cenzor hivatalos indoklása szerint azért a tiltás, mert "Bánk nagysága elhomályosítja a királyi házét" – az indoklás mögött valójában az az utóbb megalapozottnak bizonyult félelem húzódhat meg, hogy a darabot, különösen a benne szereplő uralkodógyilkosságot, propagandaként használhatják Habsburg- és királyságellenes mozgalmak politikai támogatására.

Nemcsak hogy a színpadon nem mutatták be a darabot Katona József életében, de valószínű, hogy a könyv alaknak is a teljes érdektelenség lett az osztályrésze. Ezt látva, Katona elkeseredetten tette félre irodalmári ambícióit és vidékre visszaköltözve, életét jogászként folytatta.

A darab ősbemutatója Katona barátjának, Udvarhelyi Miklósnak köszönhető, aki a kassai színtársulat 1833. február 15-ei előadására Bánk bánt jutalomjátékául választotta. Ő írta le először a "Remek" szót a darabról az előadás színlapján.

A kassai társulat több csoportja különböző városokban játszotta a drámát minden évben; a darabnak lassan híre ment; s a könyv iránt is jócskán megnőtt a kereslet.

Kapcsolódó linkek