Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

Július 29-e a tigrisek világnapja

A pompás nagymacskákból ma már csak mindössze 4000 példány él szabadon.

A 20. század elején mintegy 100 ezer tigris kószált szabadon világszerte –de alig egy évszázaddal később a vadon élő tigrisállomány alig 4000 példányra csökkent (a rezervátumokban, állatkertekben és vadasparkokban 2014-ben megközelítőleg 10 ezer tigris élt).

A tigriseknek 9 alfaja volt ismert: ebből három mára kihalt, a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint négy (szibériai/amuri, indokínai, maláj, bengáli) veszélyeztetett, kettő (szumátrai, dél-kínai) pedig súlyosan veszélyeztetett – a teljes dél-kínai tigrisállomány (kb. 130 példány) fogságban van már csak. Azonban megjelentek új hibridek is: a hím oroszlán és nőstény tigris utóda a liger, a hím tigris és nőstény oroszláné pedig a tigon.

Számuk ma lassan de növekszik, köszönhetően az egyre nagyobb figyelemnek és védelemnek, azonba n sok kihívással kell szembenézniük eme nemes nagymacskáknak. A természetes élőhelyeik folyamatosan csökkenek, az orvvadászok számára értékes zsákmányok, és a velük egy területen élők is megtámadják őket, féltvén állataikat. Ma az emberi tevékenységek következményeként természetes lakhelyük mintegy 93-át elveszítették – a tigrisek több kis izolált erődben igyekeznek túlélni, vadászni és szaporodni. Ez igen nehéz: a tigrisek rendszerint magányosan élnek, és vadászterületük hatalmas – így ezekért egymással is meg kell harcolniuk. A legnagyobb macska: 
Hercules, a liger A legnagyobb macska:
Hercules, a liger

A tigrisek nemzetközi napját egy 2010-es szentpétervári csúcstalálkozón jelölték ki, és azóta tartják meg minden évben július 29-én. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet eme nemes nagymacskák helyzetére, természetes élőhelyeik folyamatos csökkenésére, védelmük szükségességére. Köszönhetően több természet- és állatvédő szervezetnek, programnak, vadrezervátumnak és tenyészprogramoknak, számuk lassan, de növekszik - talán az egyik legismertebb menedék a thaiföldi Tigris Templom, ahol buddhista szerzetesek nevelik őket.

Kapcsolódó linkek