Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1811. október 27-én született Isaac Singer

Az amerikai feltalálónak köszönhető az első, megfizethető otthoni varrógép elterjedése.

Isaac Merrit Singer 1811. október 27-én született az amerikai Pittstownban. 12 évesen minimális oktatással a háta mögött elhagyta otthonát, és különböző szaktudást nem igénylő munkákat vállalt. Még tizenévesként tehetséges gépészinasnak bizonyult, de a színészet iránti érdeklődése miatt otthagyta ezt a munkát is, és egy színháztársulattal utazgatott. Viselkedése nem volt épp feddhetetlen: kicsapongásainak köszönhetően közel másfél tucat házasságon kívüli gyermeke született. Kilenc évnyi turnézás után megtört, a társulat pedig feloszlott.

Miután színészi álmai szertefoszlottak, folytatta munkáját mint gépésztanonc. 1839-ben szabadalmaztatott egy sziklafúró gépet, majd 10 évvel később egy fém- és fafaragó gépet. 1850-ben, amikor egy bostoni gépboltban dolgozott, megkérték, hogy javítson meg egy Lerow és Blodgett varrógépet: 11 nappal később megtervezte és megépítette annak egy fejlettebb változatát (egy lábpedállal hajható, percenként 900 öltésre képes gépet).

Mivel Singer gépe az Elias Howe által feltalált varrógép több alapvető elemét is alkalmazta, amikor Singer azt szabadalmaztatni kívánta 1851-ben, Howe beperelte szabadalmi jogsértésért. Három évvel később a jogvitában Howe javára döntöttek, Singernek pedig kártérítést kellett fizetnie. Howe azonban szegény volt ahhoz, hogy tömeges gyártásra gondolhasson... „Végül is a két érdekelt fél egyezséget kötött. Howe eladta a szabadalmat Singernek, a vállalkozó szellemű gyáros pedig munkához látott. Az 1851-es londoni világkiállításon a sok kiállítási tárgy között már néhány varrógép is volt. A varrógépek szinte egyáltalán nem keltettek érdeklődést. Singer csak 1855-ben ért el átütő sikert, amikor nemcsak némi javításokat eszközölt a gépén, hanem hatalmas reklámhadjáratot is indított. […] Egyszerűen nem lehetett ellenállni! A varrógép megkezdte világhódító útját.”

(forrás: Svihran, Ladislav: Hallgatag barátaink. Madách, 1982, 161-162.o.)

Singer találmányait az Edward Clarkkal közösen 1851-ben alakított vállalata, az I. M. Singer & Company gyártotta és forgalmazta. A tömeggyártásnak köszönhetően a varrógép ára a megfizethető 10 dollár körül volt az egész országban. Singer továbbra is fejlesztette, tökéletesítette a varrógépet. Az 1860-as évekre a cég a világ legnagyobb varrógép-gyártójává nőtte ki magát. 1863-ban már 22 szabadalmuk volt, a vállalat neve Singer Manufacturing Company lett – eddigre Singer már egy éve visszavonult. Az immár multimilliomos Isaac Merrit Singer 1876. július 23-án, Angliában halt meg.

Kapcsolódó linkek