Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2004. május 25.: Dunaújvárosban forgatnak a Sorstalansághoz

Öt napon keresztül vettek fel a filmhez jeleneteket a Vasmű területén.

A Sorstalanság Koltai Lajos 2005-ben bemutatott filmje, amely Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült. Ez volt a világhírű operatőr első rendezése, a film főszerepét Nagy Marcell játszotta el, zenéjét pedig a kétszeres Oscar-díjas Ennio Morricone szerezte. A film költségvetése megközelítőleg 2,5 milliárd forint volt, ami akkor hazai rekordnak számított.

A forgatást 2004 tavaszán kezdték el, s május végén a Dunaferr Dunai Vasmű területén is vettek fel jeleneteket. Koltai először 2003. március 19-én tekintette meg a gyárat, s így nyilatkozott róla: „Egy gyárat kerestünk, ami a filmben az egyik koncentrációs tábor mellett van, ahová kiviszik az embereket dolgozni. Tökéletesek azok a már használaton kívüli csarnokok, amelyek mint helyszínek szóba jöhetnek. Fantasztikus belső terekre találtunk a ma már nem funkcionáló épületekben, amelyek mostanra az enyészetté lettek. Éppen az mutatkozik meg bennük, hogy a dolgoknak még ilyen állapotban is számos értékük van.”

forrás: A vasműben forgat a fény festője, in.: Dunaferr, 2003. 03. 20., p. 8.
 

Hónig Péter, a Dunaferr Rt. akkori vezérigazgatója természetesen támogatásáról biztosította a produkciót: „Sajnos, a Dunaferr vállalaton belül vannak olyan helyszínek, ahol egy ilyen szomorú – több mint ötven évvel ezelőtti – történet megelevenedhet, s a helyszíneket fel lehet használni a film elkészítéséhez. Ez nem igazán jó dolog. Sokkal jobb volna, ha olyan helyszíneket mutathatnánk, amelyeket egy XXI. századi tudományos-fantasztikus film helyszíneként tartanánk számon. Egy vállalatvezető számára ez nem öröm. Az, hogy egy magyar Nobel-díjas művéből készülő alkotáshoz hozzájárulhatunk helyszínnel – természetesen nagyon jó érzés.”

forrás: Egyre több a baráti szó a Sorstalanság-produkcióhoz, in.: Dunaferr, 2003. 04. 23., p. 5.

 

Az eredeti tervek szerint 2004 februárjában kezdődött volna forgatás Dunaújvárosban, ám egy hosszabb leállás miatt erre május 25. és 29. között került sor. A forgatás zökkenőmentesen zajlott, a jelenetek felvételében közreműködött a helyiekből álló körülbelül százötven fős statisztacsapat is. Piliscsabán, 2004. június 26-án csapott utoljára a csapó, ekkor készült el a stábfotó is. A filmet 2005. február 8-án vetítették először a 36. Magyar Filmszemle utolsó napján.