Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1996. július 10-án alapították a Pro Cultura Intercisae díjat

Az elsőt 1997-ben osztották ki, azóta már több mint 60-an kapták meg a díjat.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata 1996-ban alapította a díjat a kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészek, közösségek, a város hírnevét öregbítő személyiségek elismerésére. A díjat minden év január 22-én a Magyar Kultúra Napján – ünnepélyes keretek között - a polgármester adja át.

 

A díjat egy évben legfeljebb 3 személynek, ill. közösségnek lehet odaítélni, különösen indokolt esetben a közgyűlés döntése alapján ennél több díj adományozására kerülhet sor. Az elismerés elhunyt személynek posztumusz díjként is adományozható. A díj egy személynek vagy közösségnek csak egyszer adható. Adományozását bárki kezdeményezheti. A díj a pénzjutalom mellett egy intercisai lelőhelyű figurális bronz kocsidísz másolata, korabeli férfi mellképe.

 

Az első kitüntetettek 1997-ben az Acélszobrász Alkotótelep és Vágó Eszter (posztumusz) voltak.

A díjat – és vele együtt az elismerést – 1997-2015 között 62-en kapták meg, magánszemélyek és intézmények, egyesületek egyaránt.

forrás: Pro Cultura Intercisae díj

 

Néhányan a Pro Cultura Intercisae díjjal kitüntetettek közül:

 

Birkás István Birkás István Jakóné Fekete Teréz Jakóné Fekete Teréz Kálnay Adél Kálnay Adél Kemény Dezső Kemény Dezső Klein András Miklós Klein András Miklós Knódel Mária Knódel Mária

 

 

Matussné Lendvai Márta Matussné Lendvai Márta Medvegy Zsuzsanna Medvegy Zsuzsanna Móder Rezső Móder Rezső Nemes Ferenc Nemes Ferenc Nyitrai Mihály Nyitrai Mihály Palotás József Palotás József

 

 

Rozsnyai Sándor
  Rozsnyai Sándor
Smuk Imre
  Smuk Imre
Suplicz Mihály
  Suplicz Mihály
Szabó Tamás
  Szabó Tamás
Szécsenfalviné 
Lukács Mária Szécsenfalviné
Lukács Mária
Várnai Gyula
  Várnai Gyula