Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1997. augusztus 2-án halt meg William S. Burroughs

Nagy hatást gyakorolt az irodalomra és a popkultúrára

Burroughs a Harvardra járt, majd a diploma megszerzése után Európába utazott 1936-ban és rövid ideig orvosnak tanult Bécsben. 1937-ben sikertelenül próbálkozott, hogy beléphessen az Office of Strategic Services (Stratégiai Szolgáltatások Irodája) kötelékébe, amely a CIA elődje volt. 1942-ben belépett a hadseregbe, majd 6 hónappal később pszichológiai okokból leszerelték. Élete tragikusan megváltozott miután véletlenül agyonlőtte feleségét. Életrajzírója Ted Morgan megjegyzi "Jane halála indította el Burroughs irodalmi karrierjét."

Nem sokkal ezután megjelent Burroughs első regénye Junkie (Narkós, 1953). Ez volt az első magyarul megjelenő regénye, amely olyan világot mutat be, amelyet a szerző - miután két évtizeden át volt krónikus kábítószer-élvező és kereskedő tudományos alapossággal ismer: a szenvtelen, érzelmektől mentes erőszak világát. E sötét pokolbugyorban az ember teljesen kiszolgáltatottan, önnön szenvedélye rabjaként elveszti kapcsolatát a valósággal, a víziók, rémálmok, egy képzelt valóság birodalmába sodródik.

 

 

Morbid humorral, iróniával elbeszélt, apró történetekből összemontírozott regény a Meztelen ebéd, amely szerkezetében is követi a drogok előidézte látomások logikáját, illetve logikátlanságát, az áldozatul esettek nyomorúságos széthullását, testi, lelki, fizikai leépülését, pusztulását. Személyisége és írásai igen nagy hatással voltak az úgynevezett beat nemzedék zenészeire, íróira és képzőművészeire egyaránt.

Kapcsolódó linkek