Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1901. július 9-én született Barbara Cartland

„Drága szerelmem, hogy engedhetnélek elmenni?” (Mindhalálig)

Barbara Cartland iskolái után társasági újságíróként helyezkedett el, majd regényírással próbálkozott. Első regénye, a Jigshaw 1923-ban jelent meg, és bestseller lett. Korai munkáit a társadalmi problémák iránti fogékonyság jellemezte, egyik művét 1926-ban be is tiltották.

Később szakított ezzel a stílussal és kifejezetten romantikus regényeket kezdett írni, olyan sikerrel, hogy az 1990-es évekre több milliárd példányt adtak el belőlük. Számos regényéből készült mozi- illetve TV-film. A húszas és harmincas években Barbara Cartland a brit közélet népszerű személyiségei közé került híres szépsége és energikus munkássága miatt. Nagy szerepet játszott ebben különc öltözködése is, melyet Norman Hartnell tervező álmodott meg.

 

 

Rózsaszín ruháival az élet szeretetét igyekezett hirdetni, ellenezte a válást, és állást foglalt a házastársi hűség mellett, bár, mint azt elismerte, maga is ismeri ezen erény hiányát. 1983-ban Cartland egy év leforgása alatt 23 regényt írt, ezzel Guinness Recordot állított fel. 1991-ben a királynő lovaggá ütötte. Kiadatlan kéziratait fia, Ian McCorquodale a Rózsaszín sorozat címmel jelentette meg.

Barbara Cartland regényei általában a 18–19. században játszódnak, a hősnő szűzies és gyönyőrű, aki valamely egzotikus helyszínen ismerkedik meg a gazdag és jőképű főhőssel. A párnak rengeteg akadályt és intrikát kell legyőznie, ám a történet mindig boldog végkifejlettel zárul.

Mivel a történetek alapszituációi hasonlóak voltak, Cartland a részletek kidolgozásával tette izgalmassá a műveit, szerette a történelmet, így örömét lelte a háttérkutatásban a regényeihez. Mivel sokat utazott, az így szerzett élményeit is felhasználta a regényeiben

Kapcsolódó linkek