Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1953. október 19-én nyílt meg a Sztálinvárosi Állami Zeneiskola

1995. április 24-én az Állami Zeneiskola felvette Sándor Frigyes nevét
"A zeneiskola feladata az, hogy elsősorban a gyermekek lelkébe beoltsa az egészséges zenei érzéket, a művészet szeretetét, a zenei anyanyelv szeretetét...” de nemcsak a gyerekekébe, fontos, hogy a fiatalok is nevelődjenek, megismerkedjenek az igazi szépséggel.”

Sztálin Vasmű Építője, 1953.08.25., 4.o.

A Városi Tanács a kormányprogram keretében létrehozott hét zeneiskola egyikének Sztálinvárosban adott otthont, ami jelentős állomás, határkő a város kultúréletében. „Nemcsak tanárok, - művészek tanítják majd muzsikálni, énekelni gyermekeinket, művészek, akik tudják, hogy a zenével való nevelés, legfőbb kitevőjévé válik a léleknek, harmóniát teremt és a szép megbecsülésére, élvezésére indít.

Nagyszerű feladatuk betöltéséhez sok sikert kívánunk Balogh Lászlónénak, az iskola lelkes, tevékeny igazgatójának, a tanári karnak és a tanulni vágyó sztálinvárosi dolgozóknak, gyermekeknek.” A Sztálinvárosi Állami Zeneiskola hétfőn este tartotta ünnepi megnyitóját a Tíztantermes iskola Úttörő-termében, ahol a tanárok ünnepi műsorral mutatkoztak be. A tanítás másnap délután, öt tagozaton kezdődött meg: zongora, harmonika, vonós, fúvós és ének tagozat. A hangszereket a népművelési minisztérium biztosította, és zeneszakos tanárokat is küldött Sztálinvárosba. A jelentkezők nagy része diák, de a felvételizők között ott szerepelnek az építők, vasmunkások és a műszaki értelmiségi dolgozók is.

Sztálin Vasmű Építője, 1953.09.22., 4.o.,  1953.10.16., 4. o.,  1953.10.23., 4.o

Események, érdekességek az iskola életéből:

  • 1954. április 15-én az első nyilvános növendékhangverseny a Bartók Béla Kultúrházban
  • 1957. december 16-22. között rendezték meg először sztálinvárosi helyszínnel is a Fejér Megyei    Zenei Hetet, az 1960-as évek közepétől már csak Dunaújvárosi Zenei Napok
  • 1960-as évek közepén a megnövekedett tanulólétszám miatt délelőtt és délután is tanítottak
  • 1970 szeptemberében a régi tanácsház zeneiskolai célokra átalakított épületébe költözött az iskola
  • 1978 tavaszán új helyre, a volt nővérszálló átalakított épületébe költözött az iskola
  • 1995. április 24-én az Állami Zeneiskola felvette Sándor Frigyes nevét
  • 2003. május 7-én az ötvenedik évforduló alkalmából galériát avattak az iskolában
  • 2004. április elsején bemutatták a zeneiskola történetét feldolgozó jubileumi könyvet
  • 2006 májusában megalapították a Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítványt
  • 2012 - megalapították a Sándor Frigyes Díjat és először rendezte meg a Sándor Frigyes Napokat
  • 2013-ban működő tanszakok: billentyűs tanszak, fafúvós-, rézfúvós és kamarazene tanszak, vonós és akkordikus tanszak, zeneismeret-, vokális-, jazz billentyűs tanszak. Ezeken a hangszereken tanulhatnak: zongora, furulya, fuvola, piccolo, fagott, klarinét, szaxofon, harsona, tuba, kürt, trombita, gitár, basszusgitár, bőgő, hegedű, cselló, harmonika, dob, jazz zongora, magánének, szolfézs előképző. Növendék zenekarok: Klarinétegyüttes, Harmonikazenekar, Vonószenekar.

Kapcsolódó linkek