Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1973. október 17-én tört ki az „első olajválság”

A krízis több – nem csupán negatív – fejleményt hozott magával.

1973-ban az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete), mint a kőolaj-kitermelő országok érdekvédelmi szövetsége, október 16-án bejelentette az olaj árának 70%-os emelését, majd egy nappal később az olaj-embargót.

Minderre két okuk is volt: 1973. október 6-án Egyiptom és Szíria, más arab államok támogatásával megtámadta Izraelt annak legszentebb ünnepén, jóm kippur napján. Erre Izrael harckészültséget rendelt el, és az USA fegyverekkel látta el az országot: ez lett az arab-izraeli konfliktusok egyik nevezetes kiéleződése, a „Jóm kippúri háború”, amely húsz nappal később ért véget.

Az olaj kivitelénk tilalma, illetve korlátozása azt a célt szolgálta, hogy rábírjon egyes nyugati országokat, függesszék fel Izrael támogatását. Ez volt az első alkalom, hogy az „olajfegyvert” bevetették egy politikai konfliktus „megoldásában”. A másik meghatározó dolog az arab és egyéb olajtermelő vállalatok azon felismerése volt, hogy a nyugati országok roppant alacsony áron veszik exportálják tőlük a nyersolajat, amit komoly profittal továbbadnak vagy finomítva sokkal magasabb áron ismét eladják a kitermelő országnak.

Az 1973-as olajválság volt az első, de nem az utolsó, és hatása a világ szinte mindegyik országában érezhető volt. Az olaj hordónkénti ára rövid időn belül a négyszeresére emelkedett, és az olajon alapuló gazdasági rendszerek (különösen az USA, Japán és néhány nyugat-európai ország) hamar megérezték az olaj árának erőteljes inflációját, az akadozó ellátást, hogy egyre kevesebb az elérhető olaj; mindez gazdasági recesszióhoz vezetett.

A krízis több – nem csupán negatív – fejleményt hozott magával. Az országok figyelme egyre jobban a megújuló energiaforrások, a napenergia, szélenergia és az atomerőművek felé fordult, és egyre nagyobb pénzeket kezdtek az e területen végzett kutatásokba-fejlesztésekbe invesztálni. Összességében az országok az energiafüggetlenségükön kezdtek el dolgozni, ami hosszabb távon az olajtermelő vállalatok és országok nyugattól való függőségét növelte, hisz egyre kevésbé szorultak rá a közel-keleti olajra.

Az olajimport akadozása miatt az USA-ban és Japánban is elterjedt az az alaptalan pletyka, hogy WC-papír hiány van (mivel a papírgyártás egyik alapanyaga az olaj volt). Ez a rémhír gyorsan terjedt, és az emberek készleteket kezdtek felhalmozni otthon, így valós hiány lépett fel. Ez klasszikus példája volt az önbeteljesítő jóslatnak, a Thomas-tételnek: „Ha az emberek egy szituációt valósként határoznak meg, akkor annak következményei valósak lesznek.”

Kapcsolódó linkek