Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1896. október 25-én avatták fel az Iparművészeti Múzeumot

Az épület a keleti ornamentikát és magyaros motívumokat ötvözi.

Az Iparművészeti Múzeumot 1872-ban alapították, Rómer Flóris kezdeményezése alapján, Európában a hasonló intézmények sorában harmadikként. Az épület tervezésére 1890-ben kiírt pályázaton Lechner Ödön és Pártos Gyula „Keletre magyar!” című pályázata nyert, de csak 1893-ban kezdődött el az építkezés. A múzeum felavatására a milleniumi ünnepség részeként került sor, ahol I. Ferenc József is megjelent. 

A szecessziós stílusú épület kupoláját Zsolnay kerámia díszíti, az épületbelsőt pedig Reissmann Károly művei. A Zsolnay kerámiával borított színes kupola messziről , míg a mese-szerű díszítményekkel ékes nyitott főbejárati csarnok közelről csalogatta - és csalogatja ma is - a látogatókat. Mégis az ellenzők miatt az 1920-as évek végére a múzeum belső festését drasztikusan lemeszelték (csak két terem és a szélfogó menekült meg).

A palota építészeti megoldásai is különlegesek: kiállítócsarnokának vasvázas üvegteteje, az üvegkupola díszítése, az oszlopos előcsarnok fölfelé nyitott, a kupolára rálátást adó építészeti megoldása nagyszerű.A második világháborúban súlyos károsodás érte a főbejárat nyitott előcsarnokot és a főkupolát, valamint a nagy üvegcsarnokot, és a Hőgyes utca sarokkupolát. A háborús károkat 1949-ben állították helyre. Az épületben a következő gyűjtemények tekinthetők meg: habán fajansz, holicsi fajansz, tatai fajansz, üveg, porcelán, szőnyeg, csipke, kárpit, viselet, hímzés, francia bútorok, brit bútorok, szecessziós bútorok, egyéb munkák, Esterházy-gyűjtemény, nemesfém, műtárgyak, ékszerek, szelencék, óragyűjtemény, bronz, ón, réz, vas műtárgyak, ortodox gyűjtemény, automaták, bőrmunkák, díszalbumok, díszoklevelek, dobozok, csomagolások, készletek, dohányzási kellékek, elefántcsont-faragványok, ex libris gyűjtemény, játékok, képeslapok, könyvművészeti gyűjtemény, kultúrtörténeti érdekességek, különleges anyagok, legyezők, miniatűrök, papírrégiségek, luxuspapír, szakrális néprajz,rajz, terv, grafika, műlapok, kézirattár, fotótár, negatív- és diatár.

Kapcsolódó linkek