Kérdezzen! Segítünk...

Tisztelt Olvasóink, Látogatóink!
 

Az online könyvtári tájékoztatás lehetőséget ad arra, hogy az interneten keresztül tegyenek fel kérdéseket könyvtári szolgáltatásainkkal, irodalomgyűjtéssel, lexikális adatokkal, közhasznú információkkal kapcsolatosan, és természetesen választ is kapnak rá. Válaszainkhoz a könyvtári eszközöket, állományunkat és az internetes felületeken hozzáférhető információkat használjuk fel.

Nem vállalkozunk:

 • konkrét jogi vagy orvosi kérdések megválaszolására.
 • dolgozatok megírására
 • mindent átfogó irodalomjegyzék összeállítására

A kérdés a válasszal együtt jelenik meg a honlap felületén és @-ben is elküldjük a kérdezőnek.
Kérjük a kérdés megfogalmazásakor gondoljon arra, hogy a kérdés is nyilvánosságra kerül és  fenntartjuk a jogot, hogy az írásokat a tartalom megváltoztatása nélkül rövidítsük, stilizáljuk.
A beérkezett kérdésekkel munkanapokon 8 óra és 18 óra között tudunk foglalkozni, válaszainkat a lehető leghamarabb megjelentetjük, elküldjük (maximum két nap).

Futóné Molnár Tímea kérdése
Kedves könyvtár! Érdeklődni szeretnék egy könyvről, hogy megtalálható-e Önöknél: Albert József-Leveleki Magdolna: Szociológiai Alapismeretek Köszönöm Futóné Molnár Tímea
2023. október 3.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Futóné Molnár Tímea!

Köszönjük érdeklődését!
A keresett könyv nem található meg könyvtárunk állományában. A szerzőpárostól egy 2001-ben kiadott Szociológia című könyv kölcsönözhető >>.
A Szociológiai alapismeretek című könyvet csak más könyvtárból, könyvtárközi kölcsönzéssel tudjuk megkérni. A szolgáltatást, a Felnőttkönyvtár érvényes olvasójeggyel rendelkező tagja veheti igénybe. A könyv átvételekor a visszaküldés postaköltsége terheli az olvasót, amely a könyv súlyától és a mindekori postai díjszabásoktól függ.
Ha további kérdése van, akár a könyvtárközi kölcsönzéssel kapcsolatban, kérem írjon a kkozi@jakd.hu e-mail címre.

Üdvözlettel: Olvasószolgálat

 

2023. október 4.
Zolta Tiborné kérdése
Szép napot! Azt kérdezném, hogy Ken Follett " A katedrális"c. regénye bent van-e,-és ez következik-e az"Egy új korszak hajnala"c.regénye után időrendben? Köszönöm
2023. május 31.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Zolta Tiborné!

Igen, az Egy új korszak hajnala című regény A katedrális előzménye, és A katedrális bent van és kölcsönözhető.

Szép napot!

2023. május 31.
Dr. Pallo József kérdése
Tisztelt Könyvtár! Kérdésem a következő: a digitalizált források között lehet célirányosan keresni? Köszönöm!
2022. október 24.
Olvasószolgálat válasza

Tisztelt Dr. Pallo József!

Köszönjük érdeklődését!
A Digitális tartalmak a Helyismereti Külögyűjteményünkben a heyi napilap lapszámait tartalmazza jelenleg a kezdetektől 2005-ig (https://www.jakd.hu/digitalis_tartalmak_a_helyismereti_kulongyujtemenyben).

A Helyismereti adatbázisban - http://ht.jakd.hu/ - megtalálható ezeknek a lapszámoknak az analítikus feltárása, amelyben lehet az írások, cikkek szerzője, címe, és tárgyszavak/témák szerint keresni. A kereséskor a találati listában az egyes leírásokra kattintva, a teljes szöveggel olvasható cikkek a cím alatti: Közvetlen elérés az interneten linken érhetők el.
A könyvtár főoldaláról az "információk keresése a városunkról" - mezőben is lehet keresést indítani.

Médiatárunkban - https://mediatar.jakd.hu/ - pedig a helyi televízió archívumában: 1985-2004 között lehet évek, műsornapok szerint vagy szabadszavas keresővel keresni.

Bármilyen további kérdése van vagy segítségre van szüksége, kérem írjon, az olah.bernadett@jakd.hu e-mail címre!
Üdvözlettel: a József Attila Könyvtár Olvasószolgálata

2022. október 24.
Balázs Beáta kérdése
Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy Robert Lawson: Az Anya című könyve megtalálható a könyvtárban?
2022. szeptember 20.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Balázs Beáta!

Köszönjük érdeklődését! A keresett könyv -Robert Lawson: Az anya - sajnos nincsen meg könyvtárunkban.
Azokat a könyveket, amelyek nem találhatók meg könyvtárunk állományában, az olvasó kérésére más könyvtártól megkérjük könyvtárközi kölcsönzés szolgáltatás >> keretében. A szolgáltatás díjköteles, a könyv postaköltségét a könyv átvételekor kell kifizetni. Ha így is szüksége van a könyvre, kérem személyesen jelezze könyvtárunkban és kérje a könyvtárosok segítségét! Ha további kérdése van a könyvtárközi kölcsönzéssel kapcsolatban is, kérem írjon a kkozi@jakd.hu e-mail címre!

2022. szeptember 20.
Rostási Istvánné kérdése
Üdv! Érdeklődnék, hogy a könyvtárba megtalálható a " Gyógyító kód " c. könyv? Köszönöm válaszukat!
2022. július 14.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Rostási Istvánné!

Köszönjük érdeklődését!
Alexander Loyd: A gyógyító kód >> című könyve megtalálható és kölcsönözhető a könyvtár állományából. Várjuk könyvtárunkba!

Üdvözlettel: a József Attila Könyvtár Olvasószolgálata

2022. július 18.
Bogárné Nagy Magdolna kérdése
Érdeklődni szeretnék, hogy az új rendszer szerint, hogy tudok belépni a katalógusba?
2022. január 7.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Bogárné Nagy Magdolna!

Köszönjük érdeklődését!
A keresés a katalógusban, regisztráció nélkül is használható.
(katalógus: https://webpac.jakd.hu/WebPac/CorvinaWeb?action=advancedsearchpage).

Az olvasói belépéshez, kérjük kövesse az alábbi leírást:

A Bejelentkezés menete:

 1. Lépjen be a honlap bal oldalán található Olvasói belépés, hosszabbítás felületre vagy kattintson az online katalógus jobb sarkában a Bejelentkezés/Olvasói adatok ikonra.
 2. Adja meg az olvasójegye vonalkódját (teljes számsor kötőjelek nélkül) vagy a beiratkozáskor megadott e-mail címet, és a
 3. jelszót: az alapértelmezett jelszó pedig a születési hónap és nap számokkal írt négykarakteres változata (pl.: ha Ön március 1-jén született, akkor a jelszó: 0301).
 4. Az olvasói felületen az alábbiakat nézheti meg:
 • Könyvtáraim: saját kölcsönzési adatok, lejárati határidők, előjegyzései, online hosszabbítás
 • Adatok: személyes, olvasói adatok, e-mail cím módosítás, jelszómódosítás, értesítési beállítások
 • Kölcsönzéstörténet: korábban kikölcsönzött dokumentumai

ELŐJEGYZÉS

Online előjegyzésre csak a beiratkozott és e-mail címmel regisztrált olvasók számára van lehetőség az online katalóguson keresztül. Az előjegyzett könyvek beérkezéséről e-mailben küldünk értesítést.

Előjegyzés menete:

 1. Keresés az online katalógusban >>
 2. Az egyes találatok végén a Részletek-re kattintva megjelenik a példány részletes leírása
 3. A példányablakban kattintson az Előjegyzés gombra
 4. Adja meg az olvasójegye vonalkódját (teljes számsor kötőjelek nélkül) vagy a bairatkozáskor megadott e-mail címet, és a jelszót: az alapértelmezett jelszó a születési hónap és nap számokkal írt négykarakteres változata (pl.: 0301)
 5. Az Új előjegyzési kérés leadása ablakban/oldalon tudja a kéréshez kapcsolódó igényeit jelezni (Más kiadás is megfelel, Csak az alábbi kötet, Üzenet a könyvtárosnak), a mezők kitöltése nem kötelező!
 6. A Kérés elküldése gombbal tudja véglegesíteni előjegyzését!
 7. Az előjegyzés díja 50 Ft, amelyet a könyv kikölcsönzésekor kell kifizetni.

Ha további kérdése van, írjon az olvszolg@jakd.hu címre, vagy kérje személyesen a könyvtárosok segítségét, ha legközelebb a könyvtárban jár! Várjuk könyvtárukba!

2022. január 10.
Horváth Józsefné kérdése
Érdeklődöm Véghelyi Klára-Jankovics János dr-Dr. Gyúró Ferenc: KÖRTE c. könyve után .Visszajelzésüket várom, Üdvözlettel!
2021. december 29.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Horváth Józsefné!

Köszönjük érdeklődését! Könyvtárunkban dr. Gyúró Ferenc által szerkesztett és több szerző által írt - köztük dr. Jankovics János és Véghelyi Klára is - 1976-os kiadású Körte című könyv megtalálható és kölcsönözhető. Boldog új évet kívánunk és várjuk könyvtárunkba!
Üdvözlettel: a József Attila Könyvtár Olvasószolgálata

2022. január 3.
Rostási Istvánné kérdése
Üdv! Érdeklődnék, hogy Müller Péter ANYÁM TITKOS KÖNYVE már megtalálható a könyvtárban? Kölcsönözhető? Köszönöm válaszukat
2021. október 11.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Rostási Istvánné!

Köszönjük érdeklődését! Müller Péter új könyve, az Anyám titkos könyve jelenleg előrendelhető, még nincsen meg a könyvtárunkban. A könyv már felkerült a kívánságlistára, a beszerzendő könyvek listájára! Előre nem tudjuk pontosan megmondani, hogy mikorra tudjuk beszerezni a könyvet. Új könyveinkről, híreinkről, rendezvényeinkről a leggyorsabban a mindenkori aktuális hírlevelünkből tájékozódhat. Kérjük iratkozzon fel és figyelje hírlevelünket >>!

2021. október 13.
Kiss T. Norbert kérdése
Üdvözlöm! Egy könyvet keresek. Valami gyárban kellett dolgozniuk és időt kaptak fizetségül, vagy valami ilyesmi. Melyik könyv lehet ez? Köszönöm. KTN
2021. szeptember 20.
Olvasószolgálat válasza

Kedves Kiss T. Norbert!
A kérdéséről egyből a Lopott idő című film >> jutott az eszünkbe, ahol az emberek a munkájukért időt kaptak és ezzel az idővel tudtak fizetni is. A film nem egy könyv alapján készült, a film írója, rendezője és producere is Andrew Niccol. Egy hivatkozás szerint: "2011. szeptember 15-én a The Hollywood Reporter szerint egy ügyvéd vádiratot nyújtott be Harlan Ellison spekulatív fikcióíró nevében, miszerint a film cselekménye a „Térj meg, Harlequin”– mondta Vekker úr című, 1965-ös, díjnyertes novellája alapján készült." Egyelőre más történetet vagy könyvet nem találtunk, ha újabb információnk lesz, vagy Önnek eszébe jutna más részlet is, kérem, írjon az olah.bernadett@jakd.hu címre.

2021. szeptember 22.
Pleszkán Nóra kérdése
Ma szembesültem vele, hogy az előjegyzés könyvenként 50 forintba kerül. Nem kimondottan az 50 forintot sajnálom, csak nem értem, mi ez? Büntetés? De miért? Plusz munkát vagy plusz költséget jelent? Vagy mert nincs védettségi igazolványom? Vagy mert van, de mégis az előjegyzést szeretném igénybe venni? Óvodáskorom óta könyvtári tag vagyok, kb 50 éve, nem is tudok lemondani róla, de ettől sokkot kaptam...Egyelőre nem szeretnék egy barikádon keresztül, igazolványt lobogtatva, maszkban könyvtárba menni. Ezért választottam az előjegyzést, amire a Covid alatt rászoktam. De mi kerül ezen 50 forintba, mikor a késedelmi díj is csak kb 10 forint? Nem is annyira választ várok erre a sok kérdésemre, csak nem tudok napirendre térni felette, és gondoltam, jobb, ha ide írok, mint a Facebookra...
2021. június 3.
Olvasószolgálat válasza

Tisztelt Pleszkán Nóra!

A könyvek előjegyzése nem tartozik a könyvtár alapszolgáltatásai közé, bár a mi könyvtárunk eddig ingyenesen biztosította ezt a lehetőséget, de ennek ellenére magának a folyamatnak van munkavonzata.
Könyvtári rendszeren belül általában fizetésköteles ez a fajta szolgáltatás, a díjszabás változó (0-50-200 Ft között mozog).
A szolgáltatási szint és a könyvárak emelkedése ellenére évek óta nem emelkedtek a könyvtári díjtételek, a jelenlegi változtatás is többnyire pozitív elemeket tartalmaz >.
Ebben az átmeneti időben, amikor sok olvasónk ki van zárva a könyvtárhasználatból, az olvasói terek használatából, mindazokat, akik a könyvtár szolgáltatásait személyesen nem tudják igénybe venni (nem rendelkeznek COVID-igazlovánnyal) - az "új előjegyzési kérés leadása" űrlapon ("üzenet a könyvtárosnak" sorban), e-mailben vagy személyesen történő jelzés alapján - mentesítjük az előjegyzés díjának kifizetése alól.

Köszönjük, hogy panaszát megosztotta Velünk!

Üdvözlettel:

Olvasószolgálat

 

2021. június 4.
 
. oldal -  elem/oldal