Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1856. május 15-én született Lyman Frank Baum

1900-ban jelent meg legismertebb műve, az Óz, a nagy varázsló című mese.

"Lyam Frank Baum 1900-ban adta ki Denslow nevű társával az Óz, a csodák csodája című meséjét, mely attól kezdve két éven át vezette a gyermekkönyv-eladási listákat Amerikában, s Baum további 13 regényben mesélt a történet szereplőinek sorsáról. Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs (röviden Oz), a nagy varázsló, Dorka, kansasi kislány, Toto, a hűséges kutya, a Madárijesztő, a Bádogember és a Gyáva Oroszlán kalandjait szinte mindenki ismeri.

A kalandokat, melyek nem következnének be, ha Dorka érzelmileg nem ragaszkodna annyira az otthonához (ezzel együtt Emi nénihez és Henrik bácsihoz), és nem akarna mindenáron hazajutni. Hiszen ezek hiányában szépen beilleszkedne abba a csodálatos világba, ahová a forgószél repítette, eszébe sem jutna útra kelni, és boldogan élne, míg világ a világ.

 

 

Ám mivel minden egészen másképp történt, megszületett az a mára klasszikussá nemesedett mese, amely semmi perc alatt képes újra meg újra magával ragadni bárkit. Hiszen ahányszor csak olvassuk, mindig rá kell jönnünk azokra a morális igazságokra, melyek ott rejtőznek a sorok között. Hogy valójában mindannyian magunkban hordozzuk mindazt, amire vágyunk, és sokszor csak alkalom, próbatétel vagy valamiféle feladat megoldása szükséges ahhoz, hogy előhívja a bennünk rejlő képességet, amivel hasznára lehetünk önmagunknak és környezetünknek egyaránt.”

forrás: L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája (ekultura.hu)

A könyvből 1939-ben készült film, Judy Garland, Ray Bolger, Bert Larh és Jack Haley főszereplésével. Victor Fleming alkotása az Óz-könyv legsikeresebb filmváltozata. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot.

Kapcsolódó linkek