Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1832. január 27-én született Lewis Carroll

„Igen vacak memória az, amelyik csak hátrafelé működik.”

Írói álnevét az Alice Csodaországban, majd az Alice Tükörországban tette halhatatlanná. Az angol író Charles Lutwidge Dodgson néven született, a Lewis Carroll azonban nem véletlenszerű választás: a Lewis a Lutwidge latin változatának, a Ludovicus-nak az angolos, a Carroll a Charles ír megfelelője.

Lewis Carroll  a gyermektörténetek, -versek írása mellett nagyszerű matematikus (negyven éven át tanított az Oxfordon) is volt; és lelkesen érdeklődött a fényképészet iránt. Visszahúzódó, félénk ember volt, erős dadogását csak gyermekek társaságában tudta leküzdeni. Egyik legkedvesebb barátja Alice Liddell volt, akinek a gyermekkönyveket is írta.

„Alice, tied ez a mese,
tegye gyöngéd kezed
szép gyermekálmaid közé,
miket emlékezet
tart össze, mint hervadt csokort,
mit zarándok szedett.”

Alice Csodaországban (részlet)

 A legenda szerint maga Viktória királynő is el volt bűvölve a kíváncsi Alice bátor helytállásától a különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt Csodaországban, s arra kérte a szerzőt, hogy következő művét neki dedikálja. Carroll eleget is tett a kérésnek, és a differenciálegyenletekről szóló értekezést nyújtotta át az uralkodónak.

Az Alice Csodaországban 1865-ben jelent meg először, azóta a világ szinte minden nyelvére lefordították. Az eredeti kéziratához maga a szerző készített 37 illusztrációt, később a kiadott könyvhöz John Tenniel további 42-t készített. 1872-ben megjelent a meseregény folytatása, az Alice Tükörországban is.

forrás: Lewis Carroll, az Alice Csodaországban írója 180 éve született

Kapcsolódó linkek