Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

„Hadd fogalmazzak egyértelműen. Ez nem ingyencirkusz, hanem nyomozás. Gyilkosság történt.”

Pirriwee egy ausztrál tengerparti kisváros, ahol többnyire jómódú középosztálybeli családok élnek. De a tökéletes családok gondtalan hétköznapjai mögött súlyos titkok és hazugságok feszülnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az általános iskola adománygyűjtő bálja tragédiával végződik. A rendőrség próbálja kideríteni, hogy mi is történhetett valójában: gyilkosság vagy baleset.

A történet elején az idilli városba költözik a gyermekét egyedül nevelő Jane, akinek a kisfia most fogja kezdeni az első osztályt. Az iskolalátogatáson a fiatal anyuka megismerkedik Madeline-nal (aki egyszerűen képtelen lakatot tenni a szájára és ezért folyamatosan vonzza a bajt) és Celeste-tel (aki már-már filmbeillően tökéletes házasságban él a nála fiatalabb férjével). A három nő barátságot köt, és tűzön-vízen kitartanak egymás mellett.

A könyv felépítése az utolsó oldalig izgalomban tartja az olvasót, hiszen miközben megismerjük a végzetes éjszaka előzményeit és a főszereplők életének bonyodalmait, amik feltehetően a halálesethez vezettek, az elbeszélő mintegy mellékesen közbeékeli a jelenben zajló kihallgatások csipkelődő megjegyzéseit. A kihallgatások során minden szülővel beszélnek, kivéve a négy anyukával, akik körül a történések zajlanak, így szinte az olvasó folyamatosan azon gondolkodik, vajon ki halhatott meg.

Moriarty legújabb könyve a nemrégiben kipattant #metoo kampány kapcsán (vagy inkább arra asszociálva) igencsak aktuális témákat feszeget hétköznapi köntösben. Olyan, még ma is tabutémának számító helyzeteket dolgoz fel, mint a családon belüli erőszak; a gyerekét egyedül nevelő anya, aki erőszak áldozata lett; a kamasz gyerekével csatázó anya és az anyaszerepben megcsömörlött nők belső konfliktusai. Ajánlom minden krimi-kedvelőnek és nőnek ezt a könyvet, hiszen a történet kibontakozása közben és utána is olyan kérdések fogják az olvasót foglalkoztatni, - meddig tűrhet egy bántalmazott nő, mennyire határozza meg az erőszak az áldozat életét – amik mellett nem lehet és nem szabad szó nélkül elmenni.

 

Az ajánlást készítette: Takács Eszter