James B. Donovan: Idegenek egy hídon

„1962. február 10-én egy berlini hídon találkozott Rudolf Ivanovics Abel és Francis Gary Powers. A Glienicke hídon, a „kémek hídján” egyikük sem volt egyedül. Abel ezredessel az amerikai katonákon kívül James Donovan, hivatalból kirendelt védője sétált, Gary Powersszel pedig a szovjetek."

1957-ben Rudolf Ivanovics Abel ezredest, a leghíresebb szovjet kémet letartóztatja az FBI. Védelméről James B. Donovan ügyvéd gondoskodik. A per során Abelt börtönbüntetésre ítélik. 1960. május elsején a szovjetek lelőtték az egyik amerikai U–2 kémrepülőgépet. A sikeresen katapultált CIA-s pilótát, Francis Gary Powerst elfogták, majd összesen tíz évnyi börtönbüntetésre és munkatáborra ítélték. A Szovjetunió és az USA elkezdett tárgyalni az orosz kém és az amerikai pilóta fogolycseréjéről. A kockázatos csere során egy amerikai diákot, Frederic Pryort is kiszabadították. Pryor a mai napig az államokban él, Powers 1977-ben egy bevetés során halt meg. „Ez egy darab a Berlini Falból, amely mögül kiszabadította Fredericet 1962. február 10-én. A Pryor család hálája akkor is élni fog, amikor a Fal már nem lesz sehol." - A Pryor család üzenete az ügyvédnek.

Abel ezredest az USA Igazságügyi Minisztériuma Belbiztonsági Főosztályának vezetője, William Tompkins főügyész-helyettes nemes egyszerűséggel csak úgy nevezett: a hírszerzés világbajnoka. Igaz történetét a leghitelesebb forrásból az ezredes egykori védőügyvédje meséli el. A könyvből a New York-i peren kívül megismerhetjük a két ország közötti hidegháborús diplomáciai kapcsolatokat is. „Elfogulatlan beszámoló az első találkozástól a berlini hídig, eddig ismeretlen fényképekkel és Abel cellájában született rajzokkal - mintha egy thrillert olvasnánk.” Hollywood azonnal le akart csapni a történetre, de politikai okokra hivatkozva, a film sokáig nem készülhetett el. Végül Steven Spielberg rendezte meg Kémek hídja címmel.

„Az álnokság mesterei. Így nevezte a kémeket J. Edgar Hoover, az FBI örökös igazgatója. Ám ezt nem minden kémre, csakis az ellenségre, jelesül a szovjet spionokra értette... A mi hírszerzőink hősök, az ő kémeik galád gonosztevők, akikkel szemben minden megengedett”-vélték mindkét világrendszerben. James B. Donovan, ügyvéd ezt gyökeresen másképpen látta.”

 

az ajánlást készítette: Farkas Petra