Eduardo Sacheri: Lúzerek éjszakája

„Ha ma este fellépne a cirkusz, Lombardero körbepillantana, teátrális szünetet tartva felemelné a kezét, és felsorolna néhány elemet a történetből. Azt mondaná, hogy van benne egy gonosz ember, egy karambol és egy menekülő bankigazgató, akit végül utolér a sorsa. Egy fickó, aki a tó mélyére süllyeszt egy buldózert, és egy fiú, aki örökre elmenekül. Egy szerelmes lány, több kilométernyi földbe vájt kábel és egy férfi, aki azért sír, mert sohasem lesz boldog. Egy mogorva, haldokló kőműves és egy benzinkút a kereszteződésnél.”

A regény a 2000-es évek Argentínájában, egy eldugott településen játszódik. Egy baráti társaság elhatározza, hogy befektetési célzattal megvásárolja a falu rég elhagyatott baromfitelepét. Ám az argentin gazdasági válság következményeit kihasználva a szomszéd város bankigazgatója és a vele összejátszó vállalkozó, Manzi átveri őket. Pár héttel később a barátok megtudják, hogy Manzi egy földalatti bunkerben tartja megtakarításait, így elhatározzák, hogy visszaszerzik pénzüket.

A Lúzerek éjszakája nem csupán egy rablás története, hanem nagyszerű korrajz az ezredforduló utáni Argentínáról, melyben találhatunk drámai és komikus elemeket is.

Eduardo Sacheri az egyik legismertebb argentin író, 1967-ben született Castelarban. Leghíresebb műve a Szemekbe zárt titkok, amelyből Oscar-díjas filmet is készítettek.

„– Az a kérdés, barátom, hogy tényleg annyi seggfej van-e a világon, mint amennyit az ember gondol, vagy a seggfejek nagyobb hatással vannak a többiekre, mint a jó emberek, és ezért tűnik nagyobbnak a számuk, mint valójában?”

az ajánlást készítette: Fábián Péter