Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

„A fedél rászáradt a dobozra. Mintha mindenáron meg akarná őrizni a titkát. Az öngyújtó túl nagy, hogy felfeszítse vele, de egy kulcs pont jó lesz. A fém meghajlik, és halkan recseg. Aztán a doboz hirtelen kinyílik, és a fedél elrepül.
Thea óvatosan a tenyerébe önti a doboz tartalmát. Először egy apró figura és pár száraz levél pottyan ki. A bábu alig tízcentis, két összefont vesszőből készült. A hosszabbat a közepén hurokba hajlították, ez a figura feje és teste. A végei képezik a lábát a középre rákötött rövidebb vessző pedig a karját.

Egy pillanatra eszébe jut az apja. A fababa, amelyet gyerekkorában faragott neki. Gyorsan elhessegeti az emléket.
Van még valami a dobozban. Egy összetekert papír az oldalához tapadt. Thea leteszi a bábut, hogy kipiszkálja, és közben felfedezi, hogy nem is papír, hanem egy régi polaroid fotó az. Kisimítja amennyire tudja.
A kép egy fiatal, sötét hajú, fehér ruhás nőt ábrázol. Egy lapos kövön áll, a keze keresztbe téve a mellkasán, a feje kissé előrehajtva. A szeme csukva, a kezében két szarvasagancs.”

2019 tavaszán új háziorvos érkezik egy kis svéd településre, Skanéba. Thea Lind beköltözik a kastélyba, és egy különös fotóra bukkan egy ősrégi tölgyfában, ami visszavezet egy 1986 tavaszán elkövetett gyilkosságra. Pár nappal a gyilkosság után a meggyilkolt lány, Elita Svart családja is nyomtalanul eltűnik. A történet felkelti az érdeklődését. A sok megválaszolatlan kérdés miatt Thea egyre biztosabb benne, hogy a rejtélyes gyilkosságról sohasem derült ki az igazság, és egyesek bármit megtennének, hogy ez így is maradjon. Rádöbben, hogy férjének, Dávidnak és másik három barátjának is köze van a gyilkossághoz. Sőt biztos benne, hogy a lány mostohatestvére, Leo Rasmussen ártatlanul lett megvádolva és hat év börtönre ítélve. Teljes erővel nyomozni kezd, amivel veszélybe sodorja magát is. Hasonlóságot vél felfedezni Elita és saját nyomasztó múltja, rettegéssel teli gyerekkora között.

A szerző ezúttal sem okoz csalódást az olvasónak. Magával ragadó, lebilincselő történet, tele fordulatokkal, olyan mint egy kirakós puzzle, amelynek minden egyes darabja lassan a helyére kerül.

„Walpurgis éjjelén a legkeskenyebb a határmezsgye élet és halál között. Minden megmozdul, a természet éhes, és a Zöld Ember átvágtat az erdőkön.”

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó