Törvényjavaslat a kulturális közalkalmazottakról

"A kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról..." című törvényjavaslat megszüntetné a kulturális szféra közalkalmazottainak jogviszonyát. Benyújtása: 2020. április 14-én, a könyvtárosok világnapján. Mese felnőtteknek egy törvényjavaslat margójára...

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 9-én, nagycsütörtökön küldte el a törvényjavaslatot véleményezésre a szakszervezeteknek, hogy április 14-ig küldjék el észrevételeiket. A törvényjavaslat 2020. november 1-jével megszüntetné a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását azt munkaviszonnyá alakítva át. A rendelkezés több dunaújvárosi intézmény, a József Attila Könyvtár, az Intercisa Múzeum és a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott munkavállalóit is érinti. A törvényjavaslat - egyeztetések nélkül - a könyvtárosok világnapján, 2020. április 14-én benyújtásra került.

Ellenérzések az önkormányzat részéről - Szabó Zsolt alpolgármester 

"Ellenérzéseit hangsúlyozta a kormányzati tervezettel szemben érdeklődésünkre Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester - mint kiemelte, éppen a kultúra lehet az egyik pillér, ami ebben a nehéz helyzetben is megtartja a közösséget: - Itt Dunaújvárosban is láthatjuk, hogy milyen lelkesen és kreatívan oldják meg a kulturális intézmények, hogy eljuthassanak az emberekhez. Ezért egyértelműen arculcsapásnak érezzük, hogy most elveszik a kulturális dolgozók szerzett jogait. Ráadásul ez a lépés ismét az önkormányzatokra rak plusz terheket, hiszen elesnek az állami kiegészítő támogatástól, ami szinte lehetetlenné teszi a kulturális dolgozók béremelését - hacsak az önkormányzat nem gazdálkodja ezt ki saját forrásból. Továbbra is úgy látjuk: nem a helyes sorrendben kezdte a kormányzat a megszorításokat, hiszen nagyon sokan vannak olyanok, akik az elmúlt években busás haszonra tettek szert. Most az lenne a jó példa, ha az ő nadrágszíjukat kezdenék el meghúzni!"

Az érdekvédelem  - A KKDSZ közleményéből

"Nem kérünk a Kormány húsvéti „ajándékából”: Tiltakozunk a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen!" A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) "megdöbbenéssel és felháborodással" fogadta a kormányzat törvénymódosítási tervét. A szakszervezeti érvelés szerint a tervezet - álságos indoklásával ellentétben - nem az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, az ellátásban foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájuk anyagi elismerésének elősegítését, a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelését szolgálja!  Az egységes szabályozás megszüntetése nem más, mint az állami felelősségvállalás felmondása a kulturális területen – amely révén az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét. 

A KKDSZ tiltakozása >>
Nyulasi Zsolt: Kulturális szféra: tavaszi kivégzés=Dunaújváros, 2020.04.20., 8.o. >>
Külső fotó >>

A törvényjavaslat margójára- Felnőtt mese a kultúra "köz"munkásainak
Pável István Zsolt meseterapeuta előadásában