1958. február 3–án kezdődött meg a háztartási gázszolgáltatás Sztálinvárosban

"Maguknál már ég? ... Ma, az első napon pörköltet akarok főzni a gáztűzhelyen." Nagy esemény színhelye volt hétfőn a Beloiannisz utca 1. számú (ma Babits Mihály utca) lépcsőháza: először lángolt fel Sztálinvárosban ebben a lépcsőházban a vezetékes gáz kékes lángja.

Képeslap 1962-ből - Beloiannisz utca Képeslap 1962-ből - Beloiannisz utca Az első emelet villanyóra szekrénye tárva-nyitva áll, a villanyórák alatt ott sorakoznak a már jóval nagyobb zöld színű gázórák is. De nicsak, az egyik már kotyog is. Itt már működik a gáz – gondolom s belépek Perecz Sándor esztergályos lakásába. A fiatal asszony van otthon és a gázvezeték szerelők. Szigeti Nándor brigádvezető éppen azt magyarázza a háziasszonynak, hogyan kell rétest és egyéb süteményféléket megsütni a gáztűzhely sütőjében. Az asszonyka, … arra is gondol, hogy milyen jó lesz ezután. Amikor este hazajönnek, nem kell fát vágni, begyújtani, hogy ételt melegítsenek másfél éves kisfiúnak.
 

- Ma, az első napon pörköltet akarok főzni a gáztűzhelyen. Valószínű, amíg én munkában leszek, a férjem is kipróbálja majd, már csak kíváncsiságból is.
 

Miközben így beszélgetünk, a szomszédasszony szalad át.
 

- Maguknál már ég? – kérdezi egészen föllelkesülten. – Nálunk is meggyújtják rögtön, csak valami kis hiba van még, - és máris szalad vissza, hogy jelen lehessen a nagy pillanatnál.
 

A szerelőbrigád vezetője a fürdőszobába hív minket.

- Érdemes megnézni, hogyan működik a gejzer. – Ne ijedjenek meg – mondja – kis robbanás lesz, levegő van a vezetékben.


A robbanás valóban bekövetkezett, s a fél konyhát beterítette azzal a korommal, amelyet még a régi tűzhely gyűjtött össze a kéményben. A fiatalasszony azonban nem haragszik.
 

- Ennyit igazán megér – mondja mosolyogva. – Különösen akkor enyhül meg, amikor ismételten meggyújtják a gázt a gejzer alatt, s 10-15 perc múlva már csobog a kádba a gőzölgő melegvíz.


Reméljük, Perecz Sándorék öröme egyben az egész város öröme is”

Sztálinvárosi Hírlap, 1958.02.04., 3.o.

 

A kokszolói kamragáz – magas fűtőértéke miatt – megfelelő tisztítás után igen alkalmas háztartási használatra. A háztartási gáz bekapcsolása lakásról-lakásra folyamatosan haladt. A tervek szerint az első lépcsőben tervezett 84 lakás – a Beloiannisz utca 1-től 11-ig folyamatos gázellátásban részesült. A második lépcső az utca páros oldalát, az úgynevezett szekciót és a Május 1. utca páros oldalát, a bivaly épületeket kapcsolták be a városi gázszolgáltatásba. Február 21-én a gázszerelők a századik lakásba kapcsolták be és az év végéig 300 lakásba vezették be a kokszolói kamragázt. A háztartási gáz használatára, a takarékos főzésre-sütésre is megtanították a háziasszonyokat. Ezért külön oktatónő jött a városba, aki lakásról-lakásra járva a helyszínen mutatta meg a gázzal való takarékoskodást és a gazdaságos sütés-főzés, vízmelegítés módszerét.


Sztálinvárosi Hírlap, 1958.01.24., 3.o. ; 1958.02.25., 1.o.

Kapcsolódó linkek