Nemzeti Audiovizuális Archívum

77 filmajándék a NAVA-tól! Otthon is nézhető játékfilmek, tévémüsorok!

Mindenki számára elérhető játékfilmek és tévémüsorok! >>

A NAVA gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai. A NAVA ezenkívül befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak mint a kulturális örökség részeinek megőrzését. A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára.


Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját.
A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül - archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (pl könyvtárunkban) tekinthetők meg.
A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.
Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak NAVA-pontban nézheti meg.


Keresés az archívumokban
A NAVA kötelespéldány-archívumában (kereso.nava.hu) az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub és a TV2 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találja meg. Hamarosan itt lesz elérhető a Magyar Rádió 3 csatornájának műsora is.
A Különgyűjtemények (gyujtemenyek.nava.hu) - folyamatosan bővülő - beta verziójában már elérhető:
100 magyar játékfilm - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981
Magyar Világhíradók - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1931-1943 közötti időszakból
Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1976-ból
Mediawave fesztiválfilmek
Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Kapcsolódó linkek: