2008 irodalmi Nobel-díjasa: Jean-Marie Gustave Le Clézio

1985 óta ő az első francia író, aki elnyerte a díjat, akkor Claude Simon kapta.

A svéd királyi akadémia indoklásában "új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának, elkötelezett környezetvédőnek" nevezte a 68 éves írót. Könyvtárunkban megtalálható művei: A háború, az Aranyhalacska, a Körforgás című regények és A láz című novelláskötete.

Részlet Szentpály Miklósnak az élet és Irodalom 2006. szeptember 22-i számában megjelent írásából:

"Jean Marro tágra nyílt szemekkel hallgatja Catherine néni történeteit a Kataviva ház utolsó emeletén. Történeteket Rozilisról, a kétárbocos hajóról, amely a nagy francia forradalom hatodik évében érkezik Mauritius partjaihoz fedélzetén Jean Eudes Marróval és feleségével, Marie Anne-nel, akik kiábrándulva a francia belpolitikából elhagyják Bretagne-t. Jean később vissza-visszatér Catherine néni lakásába, miközben keresi saját helyét a világban.

J. M. G. Le Clézio Körforgás című rgényében mítoszt teremt. Összemberi mítoszt a szabadságvágyról, miközben megpróbálja feltárni a forradalom fogalmát. A mítoszteremtés mellett ezért a tárgyilagosságra is törekszik. A két szándék állandóan ütközik egymással; az író kétszáz év forgácsait gyűjti össze, különböző közlésformákat fűz egymás mellé: leveleket, naplórészleteket, feljegyzéseket és belső monológokat, így az eleven epikus leírások állandóan váltakoznak a száraz adatközléssel."

Kapcsolódó linkek: