Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

“…mindig csizmában, mégpedig sváb csizmában, felette a combjánál kibuggyosodó tiszta fekete, vastag szövésű csizmanadrággal, kabát alatt fehér ing élére vasalva, s az a kicsi kis kalap, kerek fekete sváb kalap…”

Kollár-Klemencz László nevét legtöbben zenészként ismertük meg. Húsz éve ő volt az ikonikus Kistehén reklámdal szerzője, az ő dala a Szájbergyerek, az ő albuma a Rengeteg, és sokszor szerepel a Budapest Bár szólistájaként. 2015-ben jelent meg első könyve a Miért távolodnak a dolgok?, majd 2018-ban A műanyag kerti székek élete című novelláskötete.

Legújabb könyve az Öreg Banda családregény. Saját őseiről, rokonairól ír, akiktől “mérhetetlenül sokat” kapott.

A családtörténet a 19. század utolsó éveiben Kaldenecker Miklós és Anna történetével indul. Az ő dédszüleik valamikor régen a Duna vagy Donau mentén jutottak el Magyarországra a németországi Gremheimből. Miklós és Anna okosan, jól gazdálkodtak Soroksáron, de szívük Újhartyánba húzta őket, ahol a svábok, a rokonaik élnek.

Érkezésük, új életük nem indul jól, szinte mindenüket elvesztik a forint leértékelése miatt. Rengeteg munka, makacs újrakezdés, új közösség. A baj és gond mellett Újhartyán az, ahol Josef, a nagyfiú, fligliharnijával (rézfúvós hangszer) megalapítja az Öreg Bandát. A zene, a muzsika elválaszthatatlan lesz a család történetétől. Játszanak, marschot, walcot, polkát, templomi éneket. Játszanak bálokon, temetéseken, esküvőkön, templomokon és komcsákban. A zenekar élén mindig egy családtag áll, a tagok is mind közeli vagy távoli rokonok. “A Hirtek is ugyanolyan jó zenei érzékkel lettek megáldva, mint a Kaldeneckerek.”

Az Öreg Banda mellett volt még két újhartyáni banda, de úgy zenélni, mint az Öreg Banda senki sem tudott. Hansból olyan levegő jött ki, ami “… parádézik, csillog-villog, kacérkodik, s magáévá tesz először a hangszert, ahogy a teste mélyére surran, a legapróbb elcsukló porcikákon is átrepül a meleg levegő, majd kitör a hangszerből még forróbban, s eláraszt mindenkit, aki meghallja.” Az olyan bálok után, ahol az Öreg Banda muzsikált még az asszonyok álma is a Tűzpolkáról mesélt.

Kollár-Klemencz László történetek, anekdoták során át mesél a hétköznapokról és a háborúról, a kitelepítésről és a gyerekekről, a szerelemről és a halálról, faluról, az emberekről és a zenéről. Történetei néha tragikusak, néha vidámak, néha meghatóak, amilyen a svábok élete.

A kötet utolsó története egy sváb lakodalomról szól, ahol már nem az Öreg Banda zenél. Ott táncolnak azonban utódok, a Kaldenecker család tagjai, úgy ahogy csak ők tudnak. “Olyan susolósan, igazi svábosan táncoltak, ahogy azt hajdanán az öregektől tanultak…. Kívül-belül svábok maradtak, akárhova kerültek, azok maradtak zenében, életben, munkában…”

Akik szívesen olvasnának még a magyarországi svábokról, azoknak ajánlom Kalász Márton Téli bárány és Balogh Róbert Schvab legendariom című köteteket is.

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa