Karády Anna: A füredi lány

„A huszonnyolcadik születésnapom után két nappal tűntem el Balatonfüredről. Hogy mit kerestem itt? Füreden nőttem fel, majd Pestre kerültem, de végül hazajöttem, mert valami visszahúzott.”

Almássy Anna 2020 nyári napfordulóján egy hihetetlen véletlen folytán 1763-ban találja magát. A 28 éves jogász végzettségű lány nehezen birkózik meg a helyzettel, de segítségére van a helyi gyógyfüves asszony, Katica és férje, István, aki seborvos, valamint fürdőtulajdonos. Náluk kap szállást és munkát, míg a téli napfordulókor megpróbál visszajutni saját korába. Katica tanácsára Anna jobbágy származású özvegyasszonynak adja ki magát, aki felejteni szeretne. Titkolja írás, olvasás tudását és nagy segítségére van Istvánnak a fürdőben, ahová kúrára járnak a Balaton-felvidék nemesei. A szomszédos vendéglő az Oroszyak tulajdonában van, és Annára felfigyel Oroszy Mihály, a fiatal földesúr, aki korábban Mária Terézia udvarában is megfordult. Egy baleset során közelebb kerül egymáshoz a két fiatal, de a szép jogászlány igyekszik távol tartani magától mindenkit, nehogy lelepleződjön titka. Mihályt azonban nem tudja rászedni, aki felfogadja az édesanyja mellé felolvasónak. Szép lassan szerelem szövődik közöttük és közeledik a téli napforduló ideje is. Anna nehezen szánja rá magát a döntésre, hogy menjen vagy maradjon, de szerettei mindennél fontosabbak számára.

Elöntött a felismerés, hogy ez egy végzetes találkozás, hogy az én sorson immáron Mihályétól függött. Tőlem kétlépésnyire állt, éppen ivott a kulacsból, a kortyot tartogatta a szájában, amikor észrevette, hogy őt nézem.
Nagyot nyelt, és nyomban rám mosolygott.”

Karády Anna trilógiájának első része romantikus történet, mely megpróbálja bemutatni a középkori Balatont, hogyan érvényesíthették a természeti adottságokat akkor, milyen volt a jobbágyok helyzete, a földesurak viszonya valláshoz, hazához. A szerelem sem volt más, mint ma, és akkor sem ismert időt, hatalmat, vagyont.

Karády Anna balatonfüredi jogász, gyermekkora óta kutatja Balatonfüred történetét, akinek a városhoz fűződő szeretete a regényben is kitűnik.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita