Jón Kalman Stefánsson: Nyári fény, aztán leszáll az éj

"... a történetek sohasem zárulnak le, hanem jóval azután is folytatódnak, hogy mi pontot teszünk a végükre.."

Nem csak végük nincs a történeteknek, de kezdődni sem akkor kezdődnek, amikor elkezdünk olvasni, mesélni egyet-egyet. Így van ez Jón Kalman Stefánsson, izlandi író legújabb könyvében is. Úgy csöppenünk bele a 400 lakosú, kis izlandi falu életébe, mintha mi is mindig ott éltünk volna vagy legalábbis sűrűn járnánk oda. Nincs szükségünk hosszadalmas bemutatásra, leirásra csak időnként egy "tudod, az aki..." megjegyzésre, utalásra.

Mindent megtudunk a faluról, ahol hajdan volt egy Kötöttárugyár, aztán megszűnt, a környező tanyákat esős időben terepjáróval is nehéz elérni, az emberek pedig élik mindennapjaikat. Van aki a levelezősakkban talál kihívást, van aki mogorván bezárkózik, Jónás pedig apja öngyilkossága után csodás madarakat kezd el festeni.

Megtudhatjuk, hogy alakul Kjartan élete, miután egy váratlan, heves érzelem hatalmába keríti és megcsalja feleségét, hogyan nyit éttermet Elísabet, miért tért vissza Matthias és azt is mit pletykálnak, furkálódnak a munkanélkülivé lett hölgyek. A falubeliekkel találgathatjuk, hogy mi történt Finnurral, az országos politikából visszavonult képviselővel vagy miért lett hirtelen sötét a raktárban, amely egy réges-régi bűnügy helyszínén épült fel.

Beteljesült és soha be nem teljesülő szenvedélyekről finom humorral mesél az iró: "... Elísabet mindig egyedül alszik, a bálokról korán megy haza, pedig a mellével zavarba hozza vagy megőrjíti a férfiakat; odaadnám a jobb karomat, hogy megnézhessem, a balt meg, hogy megérinthessem, de akkor hogyan ölelném meg?"

Érdekesség, hogy magyar szál is található a könyvben. Asztronómus, aki régen a Kötöttárugyár sikeres igazgatója volt egy éjjel ismeretlen nyelven álmodott, amiről kiderült, hogy latin. Ez a felfedezés mindenben megváltoztatta az életét. Most egy éjfeketére festett faluszéli házban él magányosan, kozmikus, filozofikus kérdésekkel foglalkozik és néha idegenek keresik fel pl. "egy negyven körüli nő Magyarországról, azt hiszem filozófusdoktor, jó állással egy budapesti egyetemen, házas, egy gyereke van, de ugyanúgy hátat fordított mindennek, mint a mi Asztronómusunk. Elképesztően intelligens, sötét szemű és bőrű, mint egy cigány lány, gyönyörű, úgy sejtem, hogy lehetett közöttük valami. Remélem."

az ajánlást készítette: Katona Zsuzsa