Sólyom Anna: Macskabár

“Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz”

“Észrevétlenül kezdtek csorogni a könnyei. Mióta otthagyta a galériát és vele Owent, semmi sem sikerült.

Kérhetett volna segítséget a szüleitől, de úgy érezte, nem bírná felvállalni előttük a kudarcát. “Itt vagyok – munka, pénz és társ nélkül... Csak adósságom van, meg ezek a rémes macskák az udvaron, akik nem hagynak aludni”, mondogatta magában, és közben kiszámolta, hogy már csak öt hónap és betölti a negyvenet."

Nagore az idegösszeomlás szélén áll. Tíz évig Londonban élt, ahol a párjával, Owennel egy galériát nyitottak és helyi művészek alkotásait árulták. Kezdett jól menni az üzlet, amikor egy nap rajtakapta Owent az egyik művésszel.

Nagore hazaköltözött Barcelonába és megpróbálta újrakezdeni az életét, de hiába adta be a jelentkezését több állásra is, mindenhol elutasították. Fogytán a pénze, már nem tudja fizetni a számlákat.

Ebben a helyzetben keresi fel Lucía, gyermekkori barátnője, és közli vele, hogy talált neki állást egy újonnan nyílt kávézóban. A kávézót egy japán hölgy, Yumi nyitotta és sürgősen szüksége van egy megbízható, angolul jól tudó alkalmazottra. A belépéshez nem feltétel a felszolgálói tapasztalat. A tulajdonos aznap délutánra várja Nagorét, hogy megismerkedjenek és elmondja a feladatait. Nagore kezd reménykedni, hogy végre megoldódnak a gondjai, amikor Lucía közöl még egy fontos tudnivalót a kávézóról:

Ez egy Macskabár!

Nagore szívből utálja a macskákat! Amikor kislány volt, a nagymamája macskája az arcának ugrott, mert evés közben akarta megsimogatni.

Azóta Nagore macskafóbiás!

“Nagore még sosem ért macskához. Soha. Nagyon megszeppent, de nem volt más választása. Visszafojtott lélegzettel kinyújtotta a két karját, és egyik kezét a macska szőrös hátára helyezte, a másikkal pedig megfogta a nyakát. Sokkal finomabb volt a tapintása, mint gondolta. Kifejezetten selymes. És azzal ellentétben, mint amire számított a macska meg sem moccant, mintha meg akarná könnyíteni számára ezt a próbatételt.”

az ajánlót készítette: Fábián Krisztina