Sarah Jio: Párizs összes virága

„-A jók állva fognak maradni – mondja, és mélyen a szemembe néz. - Ne felejtse ezt el! Ne felejtse el csupán a sok gonoszság miatt, hogy azért jóból is van még bőven a világban.

Elmosolyodik. - Még mindig több virág van, mint gaz.”

Caroline biciklis balesete után Párizs egyik kórházában tér magához. Nem emlékszik semmire, azt sem tudja, hogy amerikaiként miként került Franciaországba. Emlékfoszlányai vannak, de nagyon nehezen tudja összerakni az egyes darabokat. Megismerkedik a Jeanty étterem kedves, sármos szakácsával Victorral, akivel kölcsönösen vonzalom alakul ki köztük. Orvosai tanácsára igyekszik felfedezni önmagát, melyben a művészetterápia is segítségére van. Kiderül, hogy Caroline tehetséges festő és alkotás közben mind több emlék kerül elő.

Egy véletlen folytán lakásában egy titkos rejtekhelyet talál, melyből levelek kerülnek elő. Celine, a virágárus lánya a megszállt Párizs idején írta leveleit szerelmének Lucnek. Celine, fiatal özvegyként apjával nevelte együtt 8 éves lányát. Zsidó származásuk veszélyt jelentett rájuk, de Celine különleges szépségére is felfigyelt egy kegyetlen német tiszt, mely megpecsételte sorsukat. A rue Clere 18. szám alatti lakás titkai lassan feltárulnak, és vele együtt visszatérnek Caroline emlékei is.

„-Tudja, én miben hiszek? - kérdezi, és felém fordul. -Hogy akármennyire is próbáljuk irányítani az életünket, egy része fölött úgysincs hatalmunk. Persze tanulhatunk, majd dolgozhatunk keményen, lehetünk jó barátok, szeretők, állampolgárok, szülők. De, aminek meg kell történnie, az mindenképp meg fog történni. Nagy szabadságot ad, ha elfogadjuk, hogy a sorsunk egy része meg van írva a csillagokban.”

Sarah Jio izgalmasan fűzi össze a múlt és jelen párizsi életét. Az amerikai írónő könyvei közül a Párizs összes virága című műve jelent meg először magyarul. Regényében hangsúlyos szerepet kap a családi összetartozás, az anyai szeretet, a szerelem és a megbocsátás kérdése.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita