R. Kelényi Angelika: Manna Marina

“A férjem a főorvossal állt az ajtóban, de nem néztek felém.

- És felépül? Teljesen?

- Pillanatnyilag úgy tűnik. Nincsenek tévképzetei és mindenre emlékszik. Még néhány vizsgálat meg egy rövid rehabilitáció szükséges, de rövidesen hazavihetik – hallottam a főorvos hangját.

- Máris? Ilyen gyorsan?

- Igen. A felesége szívós asszony, erős, nagy benne az akarat. Gyorsan talpra áll.

- Értem...- mondta Paolo, és éreztem a hangján a csalódottságot.

- Paolo – suttogtam, majd megköszörültem a torkom, és hangosabban szóltam: - Paolo!

A férjem és az orvos egyszerre kapta felém a fejét. Paolo arcán bosszús árnyék futott át, ettől úgy éreztem, mintha mázsás kőgolyó nyomná a rekeszizmomat. Fizikai fájdalom járt át a férjem pillantásától, ami olyan hidegen és idegenül vetődött rám, mintha sosem lettünk volna házasok, mintha sosem szerettük volna egymást.”

Marina súlyos fejsérülést szenved. A műtét után egy hónapig mesterségesen altatják. Mikor felébred rá kell döbbennie, hogy férjének, a gazdag és előkelő Paolo di Natalenak szeretője van és el akar válni.

Marina először összeomlik. Amikor férjhez ment, tudta, hogy anyósa gyűlöli és sosem fogja a di Natale család tagjának tekinteni. Ez akkor sem változott, amikor megszületett a kislányuk, Adriana. Marina mégis mindent elviselt, mert azt hitte, hogy legalább a férje szereti.

A mindig csendes és alkalmazkodó Marina, akkor változik meg, amikor a férje közli vele, hogy évi százezer euróért mondjon le a lányáról. Még lábadozik, de egy hét alatt szerez lakást egy kisvárosban és ugyanitt, egy pékségben kap munkát. Kerít egy ügyvédet, aki segít, hogy ne veszítse el a lányát. Vásárol egy használt autót és ékszerét (amit a férje nem vett vissza tőle), valamint márkás ruháit eladva egy kis tartalékra is szert tesz.

Marina kezd újra magára találni. A pékség tulajdonosa maximálisan megbízik benne, előlépteti üzletvezetővé. Kislánya, aki kezdetben nagyon nehezen viselte a változást, beilleszkedik az új iskolában, barátai lesznek.

Aztán egy nap, amikor már kezdi úgy érezni, hogy jól alakul az életük, támadás éri a pékséget. Először bedobják a kirakatot kővel, majd gyalázkodó szavakat ír valaki a cégtáblára. Valaki, vagy valakik tönkre akarják tenni a pékséget és ha mindez nem lenne elég, Marina észreveszi, hogy valaki figyeli...

az ajánlást készítette: Fábián Krisztina