Pap Éva: És újra felkel a nap

„Egyszer aztán észrevette, nem mindig szürkék a napok és az éjjelek. Hogy másnap is felkel a nap. Kisütött, megolvasztotta a háztetőket beborító havat, a melegségével mosolyt csalt az arcára. És akkor kezdett el tervezni.”

Szűcs Eszti 5 évesen elveszíti édesapját. Édesanyjának nincs könnyű helyzete az első világháború idején magyarként Szabadkán, éppen ezért hozzámegy egy jómódú bunyevác férfihoz. Telnek az évek, Eszti nagy, boldog családról álmodozik és szerelemből megy feleségül Stevanhoz. Közösen üzemeltetik mostohaapja vendéglőjét, ami rövid időn belül igencsak sikeres vállalkozásnak bizonyul. Születik egy kisfiuk, kiterjedt társasági életet is élnek, boldogok. Azonban egy vadász baleset beárnyékolja egészen addigi életüket, és a második világháború is közelít.

Martin, Stevan gyermekkori barátja mindenben segíti, támogatja őket. Eszti és Martin között mindig is kölcsönös vonzalom volt, ami az egyre több együtt töltött idővel szerelemmé alakul. A feleség őrlődik a két férfi között, az egyik a biztonságot jelenti, a másik a szenvedélyt. Próbálnak véget vetni kapcsolatuknak, hiszen Esztit köti az ígérete, hogy nem hagyja el férjét. Egy idő után választania kell: szerelem vagy család?

„A saját viselkedése a tükör. Istenem, miért nem lehet az embernek két élete?- sóhajtott fel. Menne, mert ezer szál húzza, és maradna, mert ezer szál marasztalja.”

A romantikus regény a két világháború közti vajdasági város, Szabadka pezsgő mindennapjait mutatja be. Hogyan éltek, szerettek az akkori emberek? Hogyan vészelte át a háború megpróbáltatásait a több nemzetiségű város? Lendületes, fordulatos, mégis elgondolkodtató olvasmány mindazoknak, akik szeretik a múltban játszódó családregényeket. Pap Éva valóságos eseményeken alapuló regénye emléket állít szeretett apósa családjának.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita