Matt Haig: Éjfél könyvtár

„- Élet és halál között létezik egy könyvtár. Ebben a könyvtárban pedig végtelen mennyiségű kötet sorakozik. Mindegyik egy-egy lehetőség arra, hogy kipróbáld, hogyan élhetted volna másképp az életedet. Hogy megtudhasd, mi lenne más, ha másként döntesz... Vajon másként tennél-e bármit, ha lehetőséged adódna arra, hogy visszavond rossz döntéseidet?"

A könyv főszereplője, Nora Seed eljutott életében arra a pontra, amikor úgy érzi, hogy az egész élete a rossz döntések sorozatából áll. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott. Állandóan azon rágódott és azt bánta, ami nem lett.

Nem lett olimpiai bajnok, nem lett Dan felesége, nem lett anya, nem lett a „ The Labyrinths” énekese, nem lett boldog.

Depresszióba esik, elbocsájtják a munkahelyéről, elpusztul szeretett macskája, Voltaire, amit úgy él meg, hogy még őrá sem volt képes vigyázni. Ekkor hozza meg azt a döntést, hogy nincs értelme élnie.

A saját életünkben is rengetegszer elhangzik a „mi lett volna, ha...” kérdés. A szerző ebben a könyvében megpróbál válaszokat adni ezekre a mindennapi kérdésekre. Hiszen mindannyian elgondolkodtunk már azon, mi történt volna, ha életünk egy pontján másként döntünk, de biztos, minden döntésünk okkal történt. Nem biztos, ha az adott helyzetben más döntést hozunk, jobban alakul az életünk. Norának megadatik az a lehetőség, hogy az Éjfél könyvtárban több életútját is kipróbálja, és választ kapjon a „mi lett volna, ha…” kérdéseire.

„- Nem olyan bonyolult. Ezúttal nem azért tértél vissza, mert meg akartál halni, hanem azért, mert élni akarsz. A könyvtár nem azért omladozik, mert maga alá akar temetni, hanem azért, mert lehetőséget ad számodra a visszatérésre. Végre sor került a döntő fordulatra. Eldöntötted, hogy életben akarsz maradni. Most pedig sipirc, élj, míg megvan rá a lehetőséged!”

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó