Maria Goodavage: Gyógyító kutyák

„Whitley még azon a hétvégén riasztotta Clayt. Odament hozzá, leült, és bámult rá a hatalmas barna szemével – ugyanazzal az arckifejezéssel, amellyel a kutyák pizza- vagy sülthús-maradékot szoktak kunyerálni az ebédlőasztalnál. Miután Whitley-nek sikerült magára vonnia Clay figyelmét, megnyalta a fiú karját, és a tagjait kinyújtva, lefelé néző kutyapózba – fej lent, hátsó a magasban – helyezkedett. Végtelenül lazán és természetesen viselkedett; ha nem tudták volna, mit jelent a jelzés, azt hihették volna, hogy csak nyújtózkodik egy kiadós szundítás után.

A meghajlás végén az eb leejtette a fejét, és a szájával megragadta a nyakörvén fityegő strapabíró szalagot, az úgynevezett „bringzlit” (jelzőapportot). Miközben a bringzli úgy lógott ki a szájából, akár egy szivar, Whitley a tekintetét mereven Clayre szegezte. A cukorszintőrző kutyáknál ez a végső figyelmeztetés, ami körülbelül annyit tesz: Ellenőrizd a vércukrodat, mert nem a kívánt szinten áll, és gyorsan süllyed [vagy, egyes esetekben, emelkedik]!”

Clay Ronk 1-es típusú diabéteszes, Davor Kobešćak epilepsziás, Bonita Whitfield-nél bőrrákot diagnosztizáltak, Jodie Griffin ájulási rendellenességgel küzd.

Más a koruk, más a nemük, máshol élnek és másmilyen betegséggel küzdenek.

A közös ezekben az emberekben és sorstársaikban, hogy segítőik kutyák, akik jelzésükkel nemegyszer az életüket mentették meg.

A szerző dokumentált történeteken keresztül mutatja be, hogy a mentő és terápiás kutyák hogyan segítik például autista, depressziós gazdáikat, hogyan jelzik előre a szívrohamot, bénulásos rohamokat, vagy a rákos betegségeket.

Megismerkedhetünk a kutató, terápiás és kiképző intézetekben zajló munkával és az ott dolgozó elkötelezett tudósokkal és munkatársakkal.

„Prestont, a fekete labrador retrievert 2016-ban eskették fel hivatalos ügyvédkutyának. Azóta segít lelkiismeretesen a bűncselekmények áldozatainak a Small Talk égisze alatt. A fej- vagy nyakkendő… jelzi számára, hogy szolgálatban van. … Negyvennégy órás munkahetét általában azzal tölti, hogy bántalmazások fiatal áldozatainak segít. A gyerekek többsége, akiket a jelenlétével támogat, szexuális bántalmazás szenvedő alanyai.”

az ajánlást készítette: Fábián Krisztina