Lohonyai Dóra: Karmaváltás

„Egy kemény leckét már meg is tanultam az érkezésem utáni néhány órában: semmi nem úgy van, ahogy elképzeltem, tervezni meg semmi értelme.”

Lohonyai Dóra három gyermekével elindul Indiába megkísérelni a lehetetlent. Kende és Kíra autizmussal élnek, egy jó hírű gyógyító guru lehetőséget kínál az elszánt édesanyának, hogy karmaváltással segítsen két idősebb gyermeke állapotán. Dóra először egyedül indul el felmérni a lehetőségeket, a biztató szavak után nem kis bátorsággal belevágnak a kalandba. Bár a megérkezésnél van segítség, de két hét után már egyedül a három 10 év körüli gyerekkel egy idegen országban, idegen kultúrában nem tűnik egyszerűnek az élet. Megkezdőnek a gyógyítások, az iskola keresések, közben szépen lassan próbálnak beilleszkedni az indiai életbe. Lehetetlennek tűnő helyzetekben nem várt helyről érkezik a segítség. Dórát a nehézségeken sokszor határozottsága, humora segíti át, támasza a 8 éves Karsa, aki kora ellenére igyekszik mindenben segíteni édesanyjának és testvéreinek.

A féléves indiai tartózkodásuk alatt megismerkednek a kultúrával, vallással, gasztronómiával, az ottani emberek mentalitásával, melyet naplószerű bejegyzéseken keresztül az olvasók elé tárnak.

„A változás tényleg mindig észrevétlenül szivárog be az ember életébe, a legváratlanabb módon és időben, ha hagyjuk kibontakozni és elvárások nélkül megtörténni a dolgokat, teret engedünk a sorsunknak. Ha a Guru nem is, de Sai Baba segített, segít nekünk. India tényleg adott valamit. Többet, mint amit álmodni mertem.”

Az őszinteséggel megírt hol komikus, hol torokszorító történetek reményt, erőt adhatnak azoknak, akik betegséggel vagy fogyatékkal élő segítő családban élnek. Betekinthetünk egy nem mindennapi édesanya hétköznapi küzdelmeibe, az autisták világába, és nem utolsósorban Dél-India pezsgő életébe.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita