Kristin Hannah: Repülj messzire!

„És akkor egyszerre én emlékszem magamra. Arra az életre, amit éltem, a leckékre, amikből nem tanultam, arra, ahogy cserben hagytam embereket, akiket szerettem, és hogy mennyire szerettem őket. Emlékszem, ahogy figyeltem, amint összegyűltek az ágyam mellett, és hallottam, ahogy imádkoznak értem. Vissza akarom kapni őket. Vissza akarom kapni magamat.”

Kate és Tully 30 éves barátságának idejekorán egy szörnyű betegség vet véget. Tully - aki tévés karrierjét hagyta maga mögött, hogy segítsen -, ígéretet tesz barátnője halálos ágyánál, hogy vigyázni fog annak családjára. A tőle telhető legjobbat próbálja tenni, de rövid időn belül rájön, hogy semmi nem úgy sikerül, ahogy tervezte. Önmagát okolja és drogfüggő édesanyját, akitől soha nem tudta megtanulni, mi az a család. Egyetlen biztos pont életében a barátnője volt, így kilátástalanságában egyre inkább belesodródik az alkohol és a nyugtatók világába, döntései eltávolítják a szeretett családtól.

Nem csak Tully szenved, hanem az özvegy férj, Johnny is. Egyedül marad a három gyerekkel, a 8 éves iker fiúkkal és a 16 éves Marahval. Egyetlen kiutat a költözésben látja, így az ország másik végében vállal munkát. Ezt a döntést nem beszéli meg gyermekeivel, így tinédzser lánya teljesen magába fordul és számára csak az önvagdosás hoz enyhülést ideig-óráig. Egy túl mélyre vágott seb miatt mindenre fény derül, és Marah Tullyhoz visszaköltözik, ezzel kikerül apja látószögéből. Sajnos visszaél keresztanyja naivságával, és az önsegítő csoport is nagyon rossz irányba viszi a depressziós lányt.

Egy szörnyű baleset következtében újra együtt a család. Tully kómába kerül, és ezen időszakban kívülről látja az eseményeket. Segítője is akad szembenézni önmagával, Kate jelenik meg mellette a legkritikusabb percekben.

Dorothy Hart, Tully édesanyja is jelen van lánya betegágyánál, nem kis meglepetést okozva ezzel. Ő is küzd a démonaival, de a legnagyobb kihívás most érkezik el számára. Ebben a szörnyű tragédiában végre anyaként viselkedhet.

Kristin Hannah folytatta a Szentjánosbogár lányok történetét. Szívbe markoló, olykor fájdalmas olvasmány, mely szól a családról, barátságról, szeretetről, megbocsátásról. Boncolgatja az önvagdosás, depresszió, drogfogyasztás kérdéseit, nem csak tinédzserek körében. A Netflix nagy sikerű sorozatot készített Kate és Tully barátságáról, és forgatják már a következő évadot is.

„Ha az ember anya lesz, megismeri a félelmet. Mindig félsz. Mindig. Mindentől, a szekrényajtótól kezdve a gyerekrablókon át az időjárásig. Nincs semmi, ami nem árthat a gyerekeinknek, esküszöm.”

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita