Kate Hewitt: Bárcsak visszajönnél

„Mély levegőt veszek, és Lisara, a kijelölt védőre nézek. Ott áll mellettem, eddig összesen kétszer találkoztam vele. Olyan sok múlik rajta, ezen a pillanaton, és persze rajtam is. Rajtam. Nem tehetek úgy, mintha nem rólam szólna az egész, arról, hogy elég jó vagyok-e. Elég erős vagyok-e. Eléggé anya vagyok-e.

Érzem magamon valakinek a tekintetét, erre a szilárd pillantásra nem számítottam, odafordulok. És elkezdődik.”

Beth egyedülálló anyaként, szerény körülmények közt neveli viselkedészavaros, érzelmileg labilis hétéves kisfiát Dylant. Nagyon nehéz megküzdenie a mindennapi problémákkal. Teljesen egyedül van. Szüleivel a kapcsolata már nagyon fiatalon megszakadt. Tizenhat éves amikor anyukája elhagyja. Apukájával marad, de egy meggondolatlanul elkövetett hiba miatt vele is megromlik a kapcsolata és nagyon fiatalon elköltözik otthonról. Megismeri Marcot, majd megszületik kisfia Dylan. Beth teljes szívéből szereti Dylant, igyekszik mindent megadni neki, de nem egyszerű, mivel Dylan nem egy átlagos gyerek. Viselkedési problémákkal küzd. Marco elhagyja őket. Alig hétéves, amikor egy drogériában zajló félreértelmezett helyzet miatt a gyermekvédelem kiemeli Dylant családi környezetéből és ideiglenesen nevelőszülőknél helyezik el.

Dylan a Fielding családhoz kerül. Ally, a kétgyerekes anyuka, nagyon szeretett volna nevelőszülő lenni. Hogyan változik meg a család élete miután Dylan oda költözik? Kívülről minden tökéletesnek tűnik.  Milyen problémákkal küzd a Fielding család? Hogyan nevelik a saját gyerekeiket?

„Bármilyen csodálatosnak tűnik is kívülről, belül mindenki zűrös, bizonytalan és félelmetes. Mindenkinek segítségre van szüksége.”

Az írónő különböző problémákat tár az olvasók elé, amelyekkel a szülők ezrei küzdenek gyermekeik nevelése során. Betekintést nyújt a gyermekvédelem működésébe. Milyen döntések születnek, jók, rosszak? Mire képes az anyai szeretet?

„Hogy jutottam el a reménytől eddig a zsákutcáig? A foggal-körömmel harcolástól, a szívvel-lélekkel küzdéstől a gyerekemért ide, hogy kész vagyok feladni teljesen, vissza sem nézve, mint a legszívtelenebb anyák? Nem vagyok jobb, mint Diane vagy Angelica, vagy a legrosszabb, homályos tekintetű, csontos csuklójú drogos anya, amilyeneket a gyermekvédelmi bíróság körül láttam ólálkodni még októberben.”

az ajánlást készítette: Szabó Csilla Ildikó