Erik Walters - Kathy Kacer: Nagyapa hegedűje

„ - Shirli, benne vagy! Tiéd a főszerep! - sikított fel Natasha, és a nyakamba ugrott.

Rosszul olvastam volna? Újra a listára pillantottam, és most már tisztán látszott a nevem: Shirli Berman.

- Te vagy Golde! - kiáltott Natasha. - Tiéd a főszerep!

Golde! Golde volt az anya, a férfi főszereplő, Tevje felesége – igen, technikailag ő is főszereplő. Valóban énekel néhány duettet, de se szólója, se semmi kiemelkedő jelenete nincs a színpadon. Mindi anyját fogom játszani. Mindenki anyját fogom játszani. Egy zsidó öregasszonyt játszom, akinek még szólója sincs.

Natasha még mindig visítozott és fel-alá ugrált. De én egyáltalán nem voltam boldog.”


2002. február elején járunk. Már majdnem öt hónap telt el a New Yorkot ért terrortámadás, 2001. 09. 11. óta.

A zsidó származású Shirli Berman tizenegyedikes New Jersey legnagyobb, drámatagozatos gimnáziumában. Az iskolában minden tanév végén előadnak egy zenés darabot. Shirli is ezért jelentkezett ide, színész szeretne lenni. A terror támadás után az iskola vezetősége először úgy gondolta, hogy nem tart bemutatót, végül az előadás mellett döntöttek, remélve, hogy segít begyógyítani a sebeket. Ugyanakkor, Ms. Ramsey, a darab rendezője, egy komoly témájú musicalt választott, mely az 1900-as évek elején a cári Oroszországban zajló zsidóüldözések idején játszódik. A darabban Shirli is főszerepet kap, de nem azt, amelyiket szerette volna. Még az sem vigasztalja, hogy a darabbeli férje, az iskola legnépszerűbb fiúja lesz, aki neki is nagyon tetszik.

A darabhoz jelmezekre és díszletre is szükség van. Shirli nagyszülei házának padlásán néz körül. Nagymamája már nem él, csak imádott nagypapája, Zejde. Zejde, bár nagyon szereti az unokáját, mégsem ment el egyetlen előadására sem. Mindig hosszú ujjú ingben jár, de Shirli egyszer meglátta a karjára tetovált számokat. Miközben a padláson keresgél, egy hegedűt és egy plakátot talál, melyen a kisgyermek nagyapját ismeri fel kezében hegedűvel, körülötte más zenészekkel. Két fiatal fiúval, egy férfival és egy nővel. Vajon kik ők? És ha a hegedűs a nagypapája, mi az oka, hogy a családból senki nem hallotta még hegedülni? Mi lehet az a szörnyű titok, ami miatt Shirli csodálatos, meleg szívű nagypapája évtizedekre száműzte az életéből a zenét?

„Életben voltam, de a családom – a családunk – elpusztult. Hány embert néztem végig, ahogy a gázkamrába vonul? És mindannyian az én hegedűm hangjára. A háború végére ezt jelentette nekem a zene; a halál hangját.”

az ajánlást készítette: Fábián Krisztina