Diney Costeloe: Az űzött család

„Miután meghozta a döntést, Ruth megpróbált elaludni, de az agya nem tudott megnyugodni. Egymást kergették benne a rombolás képei, a rohamosztagosok, a bolt ellen intézett támadás, a tűz, a szörnyűségekhez háttérzenét adó csőcselék és a tetteiket tápláló emberi gonoszság megnyilvánulásai. Képes volt emberi torok kiadni ilyen állati hangokat? Ruth testi fájdalma semmi sem volt lelki kínlódásához képest. Mindenáron biztonságba kell helyeznie a gyerekeket, és így, hogy Kurtot letartoztatták, ezt neki kell véghezvinnie.”

„Maradni halál. Elmenni nincs hová.”

Ruth és Kurt Friedman, egy zsidó család, négy gyerekkel békésen élnek egy kis németországi városban Kirnheimben. 1935-ben Nürnbergben meghozzák az állampolgárságról és fajról megkülönböztető törvényt, amely a zsidó családokat érinti. Ennek áldozatául esik a Friedman család is. 1937 júniusában üvegcsörömpölésre, utcai kiabálásra ébrednek. Betörnek lakásukba, Kurtot letartóztatják. A kis boltjukat felgyújtják. Ruthnak és a négy gyereknek menekülniük kell. Kurt utasítására Münchenbe igyekeznek férje testvéréhez, Herberthez. A faji gyűlölet azonban mindenhol ott van.

Szívszorító történet tele kegyetlenségekkel, pörögnek az események. A történet olvasása közben sokszor maga alá kerül az ember, tudva azt, hogy ezek a a dolgok megtörténtek. Hány ember esett áldozatául ennek a kegyetlen bánásmódnak?

Az írónő ezzel a regényével sem okoz csalódást az olvasóknak.

„Ruth elhatározta, hogy nem fog összeomlani a gyerekei előtt. Megpróbálta visszanyelni a torkát fájdalmasan elszorító gombócot, és visszatartani a szeméből kicsordulással fenyegető könnyeket, miközben a két kicsi lányát nézte néma zokogással. Az egyik még csak nyolcéves, a másik tizenegy, és egyedül kell nekivágniuk az ismeretlennek. Hogy engedhette el őket? Hogy képzelte, hogy ez a két ártatlan gyermek egyedül képes lesz keresztülutazni egész Európán?”

az ajánlót készítette: Szabó Csilla Ildikó