Caroline O’Donoghue: Az üdvöske

„Mert megérdemlem! Keményen melóztam, és megérdemlem…

Úgy tűnik, Clem rám ütötte a stemplit: lehetek a csapat kedvence. Mindenki inni akar velem egy pohár valamit, és a soron következő három pitchen is szükség lesz rám.

Két éve dolgozom itt, és ez az első eset, amikor érzem, hogy látszom. Valaki hoz egy vodkát, amely megint a fejembe száll, akár csak az előbb, amikor Daviddal iszogattam.

Clem a sarokban beszélget valakivel. Figyelmesen hallgatja a másikat, mint mindig. Tetszik, ahogy mosolyog beszéd közben. Tetszik, hogy mindig oldalról, az arca szegletéből indul ki a vigyor, és tetszik, hogy a borostája mindig éppen csak egy-két napos.”

Amikor Jane Peters betölti a 26. életévét hamar rájövünk, nincs mit ünnepelnie. Nemrég lett vége hosszútávú kapcsolatának Max-el. Körülbelül két éve dolgozik egy londoni reklámügynökségnél, nagyrészt észrevétlenül. Bár megrekedt a ranglétra legalján, egy kampány során megmutathatja tehetségét. Ekkor figyelt fel rá Clem, Jane házas, jóval idősebb főnöke. A lány azonnal a férfi bűvöletébe esik, és nem tudja eldönteni, hogy az előléptetése vajon csak a Clemmel való kapcsolatának köszönhető-e.

Ahogy Jane egyre mélyebb kapcsolatba kerül főnökével, a regény baljós fordulatot vesz. Rövid időn belül Jane mentális és fizikai jóléte, baráti kapcsolatai, sőt az élete is veszélybe kerül. Próbálja egyensúlyban tartani szerelmi életét és karrierjét, amely különösen nehéz, ha ez a kettő ugyanabba a térbe szorul.

A munkája mellett egy blogot is vezet, ahol névtelenül osztogat életre szóló tanácsokat azoknak, akik segítséget kérnek tőle. Itt érzi magát igazán elemében, bár ahogy az lenni szokott, képtelen megfogadni saját tanácsait, különösen, ha Clemről van szó.

„A körmöm alá ragadt bőrfoszlányokat vizsgálgatom, közben kivesézem életem legújabb reális pillanatait. Valóság igencsak sikamlós: hol egymásnak ütközik, hol szétválik a tény és spekuláció. Összekeveredik az, ami valószínű, és az, ami már tényleg képtelenség: folyton változik, mutálódik az igazság, mint a lávalámpa belseje.”

Egy aktuális történet, amely tele van humoros és tragikus pillanatokkal, eközben rávilágít a nemek közti egyensúlyhiányra a munkahelyen. Mindemellett fantasztikusan leírja egy mérgező kapcsolat ismérveit.

az ajánlást készítette: Kollár Kitti