Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1931. szeptember 25-én mutatták be az első magyar hangosfilmet

A film nem aratott sikert a magyar nézők körében.

Jávor Pál és Radó Nelli a filmben Jávor Pál és Radó Nelli a filmben A budapesti Royal Apolló moziban bemutatták a Kék bálványt, a filmtörténet által az első magyar hangosfilmként aposztrofált filmet. A 19. század végén néhány budapesti kávéházban megkezdődött a mozgóképek vetítése, majd az 1905-től állandósult mozikban az amerikai, olasz valamint francia filmek bemutatása.

Miután 1912-ben beindult a magyar némafilmgyártás, a nagyközönség megtekinthette többek között Korda Sándor, Kertész Mihály, Garas Márton és Fejős Pál alkotásait is. A némafilmek hősei, mint például Lugosi Béla, Nagy Kató vagy Bánky Vilma megjelenésükkel, erőteljes testbeszédükkel elvarázsolták az embereket. A mozgókép és a némafilm után a következő jelentős lépést a hangosfilmek megjelenése jelentette.

Annak ellenére, hogy a Forum 1929-ben Az éneklő bolond címmel bemutatta az első magyar hangosfilmes próbálkozást, az igazi elsőség az 1931. szeptember 25-én a Royal Apollóban vetített Kék bálványt illeti.

A Jávor Pál és Gózon Gyula főszereplésével színre vitt, amerikai hétköznapokat imitált alkotás nem aratott sikert a magyar nézők körében. Az önhibáján kívül tönkrement Lóránt báró Amerikában kezd új életet hűséges inasával, Péterrel. Pincérként dolgoznak egy bárban. Amikor a báró egyik vendégében nagybátyjára ismer, helyzetét szégyellvén megtagadja a kiszolgálást, ezért elbocsátják. Ekkor sorsjegyen megnyeri egy vidéki farm hatodrészét. Beleszeret az egyik társtulajdonosba, Mary Turnerbe. Nem is sejti, hogy a lány milliomos...

(forrás:ng.hu)