Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2005. szeptember 22-e: Critical Mass felvonulás

Az első városi, kerékpáros felvonulás Budapesten 2004-ben volt.

A Critical Mass (vagy a kezdőbetűkből rövidítve CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban.

Az első Critical Mass elnevezésű felvonulás 1992. szeptember 25-én, pénteken, este hat órakor volt San Franciscoban, ahol összesen 48 résztvevő volt. Ekkor még „Commute Clot”-nak (magyarul „Ingázó csomó”) hívták a kerékpáros összejövetelt és néhány tucat bringás szervezte meg a Market Streeten szórólapok segítségével.

Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.

Magyarországon áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben, vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Az első, 2004-es budapesti felvonulásnak közel 4000 résztvevője volt. 2005. szeptember 22-én már nemcsak Budapesten, hanem az ország más nagyvárosaiban is zajlott a kerékpáros megmozdulás: Debrecen, Győr, Hajdúböszörmény, Orosháza, Pécs, Miskolc és Szeged. Budapesten ekkor már nehézséget okozott az, hogy a résztvevők nagy számuk miatt szinte lefedték a 16 km hosszú távot. 2013-ban rendezték meg utoljára a felvonulást: a szervezők úgy gondolják, elérték a célokat, amiket kitűztek maguk elé. Több vidéki városban viszont azóta is tartanak Critical Mass és más néven kerékpáros felvonulásokat, mert fontosnak tartják, hogy a figyelmet rendszeresen a kerékpározás ügyére irányítsák.

forrás: Critical Mass (wikipedia.hu)