Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1758. szeptember 29-én született Horatio Nelson

"Anglia elvárja, hogy mindenki teljesítse kötelességét."

Lemuel Francis Abbott festménye Lemuel Francis Abbott festménye Lord Horatio Nelson angol ellentengernagy, a Földközi brit flotta parancsnoka, a Bath-rend lovagja a napóleoni háborúk döntő jelentőségű tengeri csatáinak győztese Norfolkban született. 1771-ben kezdte meg a tengeri szolgálatot, ám kiderült, hogy  tengeribetegsében szenved, ez egész későbbi életét végigkísérte.

1783-ig,  az amerikai függetlenségi háború végéig, a HMS Albemarle fregatt parancsnokaként harcolt. XVI. Lajos kivégzése után, amikor a francia kormány háborút indított Nelson a 64 ágyús HMS Agamemnon parancsnokaként egy sor harci bevetésen és tengeri csatában vett részt a Földközi-tenger térségében, amelyekkel megalapozta hírnevét.  A korzikai Calvi erődjének ostrománál egy, a közelben becsapódó ágyúgolyó által felcsapott törmeléktől súlyos arcsérülést szenvedett és elveszítette jobb szemét.

August Mayer: A trafalgari csata August Mayer: A trafalgari csata 1805-ben Napóleon ismét a brit szigetek elfoglalására készült.  Nelson 27 hajójával az andalúziai Trafalgar-fok közelében megtámadta a 33 hajóból álló ellenséges flottát. A csata kezdetén ezt a zászlójelzést húzatta fel a HMS Victory jelzőárbocára: „Anglia elvárja, hogy mindenki megtegye kötelességét”. A HMS Victory harcképtelené tette a francia zászlóshajót. A harcban a két hajó olyan közel került egymáshoz, hogy az árbockosarakban ülő pontlövészek közvetlenül lőhették a HMS Victory fedélzetét. Nelsont mintegy 15 méter távolságból eltalálták, a golyó átment a tüdején és a gerincében állt meg. A tengernagy néhány óra múlva belehalt sérülésébe, de még élt, amikor hajói győzelmesen befejezték az ütközetet.

Nelson admirális Anglia egyik legnagyobb nemzeti hőse, emlékére emelték a londoni Trafalgar téren a monumentális Nelson Emlékoszlopot. Magánélete is mozgalmas volt, legendás a Lady Hamiltonnal való kapcsolata, melyről Susan Sontag A vulkánok szerelmese címmel írt  regényt, Korda Sándor pedig filmet forgatott Laurence Olivier és Vivian Leight főszereplésével.

Kapcsolódó linkek