Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1926. szeptember 25-én Henry Ford bevezeti a napi 8 órás munkaidőt

"Vevőink minden színigényét ki tudjuk elégíteni, ha fekete kocsit rendelnek."

Henry Ford praktikus és megfizethető autóival megváltoztatta az emberek életmódját. Feltalálta a mozgó összeszerelősort és a tömegtermelési technikákat, amelyek azután a XX. század első felében az egész világon az iparág szabványává váltak. 1891-ben Ford a detroiti Edison Illuminating Company mérnöke lett.

1893-ban főmérnökké nevezték ki, ami elég időt és pénzt biztosított számára ahhoz, hogy a belsőégésű motorokkal végzett saját kísérleteivel foglalkozhasson. A kísérletek csúcspontját 1896-ban az első önjáró jármű, a Quadricycle elkészítése jelentette.

Az első Ford motor Ford Bagley Avenue 58. szám alatti otthonában, a fa konyhaasztalon pöfögött be a történelembe. Ebből a kísérletből kiindulva tervezett egy motort, amit négy biciklikerékkel ellátott vázra szerelt, s ez lett az első Ford autó.

A Ford Motor Company 1903-ban került bejegyzésre, amelyben Henry Ford a részvények 25,5 százalékával rendelkezett, emellett ő volt az elnökhelyettes és a főmérnök. A detroiti Mack Avenue-n lévő Ford gyárban csak pár autót gyártottak naponta. Két-három munkásból álló csoportok dolgoztak minden egyes autón, melyek más cégektől megrendelt alkatrészekből álltak össze. A vállalat által gyártott első autót 1903. július 23-án adták el. Henry 1906-ban elnök és többségi tulajdonos lett.

Henry Fordnak 1908-ban a T-modell bemutatásával váltak valóra az elfogadható árú, megbízható és jól működő autó gyártásáról szőtt álmai. Ez a jármű egy új korszak kezdetét jelentette a személyszállításban - egyszerű volt vezetni, egyszerű volt a karbantartása, az egyenetlen utakon is jól kezelhető volt és azonnal sikert aratott.

Kapcsolódó linkek