Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

814. január 28-án halt meg Nagy Károly császár

"hatalmas volt és erős ... testtartása magabiztos ... egész mozgása férfias" Einhard

Nagy Károly  apjától, Kis Pippintől erős birodalmat örökölt. A frankok megnövekedett erejét hódításra használja fel, Nyugat-Európa nagy részére kiterjesztette hatalmát. Fő célja, a Rajnától keletre élő germán népek (szászok, bajorok) maghódítása. Szászokkal (Rajna-Elba területén) - 772-804-ig harcolt Nagy Károly.

Az egyház Károlyt térítő munkával támogatta, ezért a szász felkelők sokszor a kolostorokat is megtámadták. Longobárdok országát megsemmisítette, de Lombardia ma is őrzi nevüket Az avarokat (Dunántúl) - több hadjáratban győzte le őket, majd 807 körül Pannóniát magához csatolta. Átkelt a Pireneusokon, harcolt az arabok ellen és meghódította a félsziget északi részét.

A  Nyugat-Római Birodalom nagy részét meghódítja, hatalma vetekedett Bizánccal. 800-ban a pápa császárrá koronázza,  létrejön Európa politikai egysége. Az uralkodó kezdetben járta a birodalmat, felélte udvarával a királyi birtokok készleteit, és igazságot szolgáltatott. Nagy Károlynak sok palotája volt, de Aachen-t szerette a legjobban, így megtette azt a birodalom fővárosává.

Károly minden eszközzel szerette volna birodalma fényét növelni. Székvárosában gyűjtötte össze kora legkiválóbb tudósait és művészeit. Uralkodásának ideje alatt jött létre és virágzott a karoling reneszánsz. Tisztában volt vele, hogy a kultúra terjesztéséhez nélkülözhetetlen az írásbeliség. Az oktatás központjai a kolostorok voltak, Nagy Károly uralkodása alatt közel kétszázat alapított.

A kolostorokban kódexeket másoltak, krónikákat és évkönyveket írtak. Yorkból érkezett Aachenbe Alkuin a tudós szerzetes, akinek hatására bevezették a nevesebb iskolákban a hét szabad művészet (latin nyelv, retorika, dialektika, számtan, geometria, asztronómia, muzsika) - septem artes liberares - oktatását.

A scriptoriumokban új, kis, kerek betűkből álló, jól olvasható írást alakítottak ki, a karoling minusculát.A másolatokon kívül jelentős számú önálló alkotás is született ebben a korban az állatmeséktől a bölcseleti művekig. E művek közül is kiemelkedik Einhard Vita Caroli (Károly élete) és a longobárd Paulus Diaconus Longobardok történeti című munkája.

Kapcsolódó linkek