Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1823. január 26-án halt meg Edward Jenner

A vakcinázás kifejezést Pasteur használta először Jenner iránti tiszteletből.

Edward Jenner Gloucestershire-ben nevelkedett, 21 éves volt, amikor Londonba ment, ahol John Hunter - az egyik legnevesebb londoni sebész - tanítványa lett. 1773-ban visszament Berkeley-be, s ott folytatta orvosi praxisát.

A 18. században a világszerte dühöngő himlőjárvány ellen csak kevés sikerrel tudtak védekezni. Egy tehenészlány megjegyzése, miszerint ő már nem kaphatja el a himlőt, hiszen átesett a tehénhimlőn, vette rá Jennert, hogy e téren kísérletezésbe kezdjen.

Egy 5 éves kisfiúnak adott be egy tehénhimlős lány kezén lévő hólyagból származó váladékot, azaz tehénhimlővel fertőzte meg a fiút, aki viszont sikeresen átesett a betegségen, és később a feketehimlővel megfertőzve, nem lett beteg. Így bebizonyosodott a vakcinázás jelentősége, melyet azóta is alkalmaznak a fertőzések elleni védelemben.

Amikor felfedezte a vakcinázás jelentőségét, szerette volna tanulmányát korának legrangosabb fórumán publikálni. A Londoni Királyi Társaságtól kapott elutasító levélben ez állt: „A Társaság Tagjának óvatosnak kellene lennie, és nem volna szabad kockára tennie megbecsültségét azáltal, hogy olyasmit nyújt be a tanult testület elé, ami ennyire eltér az elfogadott ismeretektől, ráadásul ennyire hihetetlen.”

A tehén latin neve vacca, innen ered a vakcinázás elnevezés. A kifejezést Louis Pasteur használta először Jenner munkássága iránti tiszteletből. Eljárása - amelyet 1798-ban saját költségén tett közzé - új korszakot nyitott a fertőző betegségek elleni küzdelemben. Hét évtizednek kellett eltelnie mire a védőoltást minden civilizált országban rendszeresítették, s ezáltal sikerült megfékezni e pusztító járvány terjedését. Az emberiséget megmentő nagyszerű orvos élete végéig szülőhelyén maradt és szerényen, gyakorló orvosként praktizált.

 

Kapcsolódó linkek