Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1848. július 4-én fektették le a Washington-emlékmű alapkövét

A hatalmas obeliszk közel negyven éven át épült az első amerikai elnök tiszteletére.

Az Egyesült Államok egyik ikonikus építménye az ország fővárosában, Washingtonban, a National Hall Parkban található. A Fehér Háztól délre található Lincoln-emlékmű és Washington-emlékmű között lévő nagy vízfelület pedig a Lincoln-emlékmű tükörmedencéje (a tükörmedencék egyik célja, hogy a viszonylag mozgásmentes vízfelület visszatükrözze környezetét).

 

Az eredeti
elképzelés Az eredeti
elképzelés
A 19. század közepén egy emlékművet akartak emelni az USA első elnökének, George Washingtonnak a tiszteletére: először egy hagyományos lovas szoborra gondoltak. Végül egy 167 méter magas, főként márványból és gránitból készült obeliszket (négyszögletű, felfelé keskenyedő torony, amely gúla alakú csúcsban végződik) építettek meg. Robert Mills nagyszerű tervei alapján kezdték meg 1848-ban az építkezést – de az eredeti terveken később többször változtattak (pl. az obeliszknek egy kör alakú panteonból kellett volna kiemelkednie, de a költségek miatt ezt elvetették).

 

Építés közben Építés közben

Az építkezés közel négy évtizedig tartott: kb. 45 méter magasra épültek meg a falak, amikor az 1861-ben kitört amerikai polgárháború előbb lelassította, majd egy időre le is állította az építkezést (az alapjánál katonai tábort alakítottak ki). Amikor újra folytathatták az építést, új bányából szerezték be a szükséges követ – emiatt van, hogy a magasságának alsó egyharmada más színárnyalatú.

 

A Washington-emlékmű és a Lincoln-emlékmű A Washington-emlékmű és a Lincoln-emlékmű 1867-ben a katonaság mérnökei kapták meg a feladatot, hogy folytassák az emlékmű építését. A mérnökök – Thomas L. Casey vezetésével – átvizsgálták az eddig elkészülteket és a terveket, és két következtetésre jutottak: az obeliszk alapja nem fogja elbírni a tervezett magasságú építmény súlyát; és az építmény addig megépült része már nem teljesen függőleges. Négy éven át az alap szélesítésével, megerősítésével foglalkoztak, és csak 1880-tól építhették ismét a falakat. A csúcskő 1884. december 6-án került a helyére. A másfél millió dollár költségű építkezés eredményét, a Washington-emlékművet 1885. február 21-én adták át, de csak 1888. október 9-én nyitották meg hivatalosan.

(forrás: Glancey, J.: Építészet. Mérték K., 2007, 370.o.)