Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1895. szeptember 28-án halt meg Louis Pasteur

A pasztőrözés és a veszettség elleni védőoltás feltalálója

Louis Pasteur harminckét éves korában lett a Lille-i Egyetem kémiatanára, s itt minden erejét a helyi szesziparban nagy gondokat okozó problémák tanulmányozásának szentelte. Három évi megfeszített munkával felfedezte, hogy az erjedésért mikroszkopikus baktériumok felelősek, cáfolva azt a felfogást, amely szerint az tisztán kémiai folyamat. Gyógymódot is javasolt, amit ma pasztőrözésnek nevezünk. A folyamat során az enyhe melegítés elpusztítja az élelmiszerben lévő káros mikrobákat.

A közemberek szemében ekkor már szinte csodatevőnek számító tudóst 1865-ben keresték fel a selyemhernyó-tenyésztők, akiknek tenyészetét betegség pusztította. Pasteur felfedezte a járvány kórokozóit és a fertőzött állomány kiirtásával megmentette a selyemipart.

Érdeklődése ekkor fordult a fertőző betegségek felé, és kidolgozta a "betegség csíraelméletét": azaz hogy a fertőző betegségek mindig mikroorganizmusokkal kapcsolatosak és a fertőzés a mikroorganizmus átjutása a beteg szervezetből az egészségesbe.

Pasteur rajzai baktériumokról és élesztőgombákról

1. Ecetsavbaktériumok 2. és 3. Élesztősejtek

4. A „keserű bor” csírája   5. A „megtört bor” csírája

6. a) Rosszul erjedő must csirája b) „Keserű bor” csírája c) „Megtört bor” csírája, keverékben

7. „Beteg bor” csírája 8. Húgyanyagot erjesztő csírák

9. Tejsavbaktériumok, élesztőkkel keverten

10., 11., 12. Különböző vajsavbaktériumok

 

 

 

Az élő kórokozók felfedezése vezetett el a sebészi antiszepszis (csíraölés) és aszepszis (csíramentesség) elvéhez és gyakorlatához, egyben igazolta Semmelweis klóros kézmosásának igazságát. Az orvosok nehezen ismerték el eredményeit, ezen az sem sokat segített, hogy 1873-ban a Francia Akadémia tagja lett.

Talán legismertebb felfedezése a veszettség elleni védőoltás kidolgozása volt. Az 1880-as évek elején kidolgozta a lépfene és a baromfikolera elleni védőoltást, ezután kezdett a rettegett, addig emberen kivétel nélkül halálos veszettséggel foglalkozni. Gerincvelőből olyan vakcinát dolgozott ki, amellyel nemcsak előzetesen tett védetté kutyákat, de frissen fertőzött állatokat is megmentett.

Kapcsolódó linkek