Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1974. szeptember 27-én nyílt meg a Delikátesz

A Delikates bolt elsősorban az étel- és italkülönlegességek bevásárlóhelye

A város legkorszerűbb üzlethálózata alakul a Castrum városrészben. A háromezer-ötszáz lakást magában foglaló, több, mint tizenkétezer castrumi lakót, a vásárlók kényelmét a Váci Mihály utcában már tucatnyi üzlet szolgálta szoros egymásmellettiségben. A második kövérház földszintjén a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet Delikátesz boltja, a városrész első élelmiszerüzlete volt.

 

A Delikátesz szeptember 27-én, egy pénteki napon fogadta először a vásárlókat. Az üzletet társadalmi munkában a Munkásszövetkezet saját kollektívája alakította ki, belső berendezéseit is „házilag” készítették, hogy a műszaki átadást követően minél előbb a vásárlók rendelkezésére álljon a sokáig nélkülözött élelmiszerbolt. A bolt nemcsak alapvető élelmezési árukat, például tejet, kenyeret, hanem különleges élvezeti cikkeket is kínál. Szabó Gyula, a Munkásszövetkezet vezetője rövid megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „a Castrumban létesülő üzletek közül ez a legkisebb alapterületű bolt, amely nagy forgalom lebonyolítására nem alkalmas, viszont arra nagyon jó, hogy a későbbiekben speciálisabb igények kielégítését szolgálja a városrészben. Kialakításánál ez volt a döntő szempont, a bolt igazi „profilja” csak később alakul ki véglegesen.” A félmillió forintos árukészlettel rendelkező boltot a fiatalok boltjának is nevezhetnénk, mert az eladók valamennyien harminc éven aluliak.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1974.09.27., 8.o., 1974.10.01., 8.o., 1974.10.18., 3.o.,

 

Római városrész, Váci Mihály utca 3. szám alatt van a Munkásszövetkezet 23. számú Delikates boltja. Alapterülete 80 m², eladótere 30 m². Reggel 6 órától este 8 óráig, két műszakban, kilenc szolgálatkész eladó áll vevőink rendelkezésére, hogy szaktudásukkal, megfelelő áruismerettel és nem utolsó sorban udvarias magatartással, jó hírnevet szerezzenek A Váci Mihály utca üzletsora A Váci Mihály utca üzletsora szövetkezetünknek, boltunknak. A Delikates bolt elsősorban az étel- és italkülönlegességek bevásárlóhelye. A Délker Vállalat által Magyarországon forgalomba hozott import cikkek összes beszerezhető választékát megtalálhatják üzletünkben. Fűszerpolcunkon déli országokból importált fűszerféleségek pl.: babérlevél, bors, szegfűbors stb. Kakaó- és teakészletünk is választékos: csemegekakaó, angol instant és holland kakaó. Tea „sztárok”: Darjeeling, Liptons, Garzon, Kínai. A háziasszonyok második műszakjának megkönnyítését tartottuk szem előtt, amikor polcainkra raktuk az osztrák import Maggi levesporokat, a szegedi leves- és készételeket. A mélyhűtőkben gasztrofol készételek, mirelit áru, konyhakész baromfi. A tejhűtőkben bőséges tej- és tejtermékek, üdítőital, gyümölcslék. Magyar és import bébiételek, szénhidrátmentes, diabetikus készítmények, befőttek, gyógyteák, gyógyvizek és diabetikus sör is van. Minden reggel friss és választékos hidegkonyhai készítmények, cukrászsütemények. Szardínia konzervek, hazai és külföldi borok, italkülönlegességek. Vállaljuk ajándékkosarak készítését, házhozszállítását. A nyitvatartási idő alatt szolgálni tudunk egy csésze forró feketével, dohányzó vásárlóink külföldi cigarettamárkák között is válogathatnak. Minden vásárlás után szövetkezetünk tagjainak év vége után visszatérítést fizetünk.”

Tiringer Mihályné üzletvezető

forrás: Dunaújvárosi Munkásszövetkezeti Híradó, 1974. december, 5.o.