Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1885. szeptember 23-án halt meg Carl Spitzweg

A német festő korai alkotásai a biedermeiert idéző idilli életképeket és tájakat ábrázolták.

Önarckép Önarckép „Spitzweg fél évszázados művészi pályája során több mint 1500 képet alkotott, amelyekből négyszázat még életében sikerült eladnia. […] Különösen a jómódú polgárság kedvelte Heine írásaira emlékeztető, ironikusan érzelmes stílusát, tökéletes rajzkészségét, optimista világszemléletét és közérthető témáit. Később, a 19. század végén, az izmusok divatjának idején éppen ezeket a tulajdonságait vetették szemére – a nácik és a kommunisták egyenest kiátkozták - úgyhogy hosszú időn át kegyvesztetté vált, csupán a 60-as évektől emelkedett újra ázsiója. Ma már azonban egy-egy eredeti Spitzwegért a nyugati aukciókon ismét vagyonokat adnak az értő műgyűjtők. Manapság – bájos iróniája és Daumier-t, Wilhelm Buscht idéző jellemábrázoló virtuozitása mellett - egyre többen becsülik művészetének mélyebb tartalmait, impresszionistákat előlegző szín-és tónushasználatát és lenyűgöző kompozíciós készségét is.”

forrás: Magyar László András: Carl Spitzweg, a festő-gyógyszerész

 

Drachensteigen Drachensteigen 1808. február 5-én született a bajorországi Unterpfaffenhofenben. Édesapja akaratából 1825-től a müncheni egyetemen tanult gyógyszerésznek – három évvel később apja elhunyt, ő azonban mégis befejezte tanulmányait 1832-ben, és több patikában is dolgozott. Tanulmányai befejeztével egyből fel is hagyott a gyógyszerészi szakmával: köszönhetően örökségének, nem voltak anyagi gondjai, és onnantól teljesen a festészetnek szentelhette életét; amihez a tehetsége meg is volt.

 

Autodidakta módon tanulta meg a festészet mikéntjét: a müncheni Alte Pinakothek múzeum festményeit is másolta, és sokat utazgatott. barátságot ápolt Christian Morgenstern, az idősebb Eduard Schleich, Dietrich Langko, Friedrich Voltz és Moritz von Schwind festőkkel. Rengeteg ihletet szerzett tanulmányai útjain: járt többek között Németország több városában, Olaszországban, Franciaországban, Angliában, Hollandiában és Dalmáciában is.

 

1837-ben adta el első festményét – de igazi sikerek csak 1860-ban kezdték érni. 1844-től több humoros képe jelent meg a Fliegende Blätter című hetilapban: kisméretű alkotásai a német emberek mindennapjait ábrázolta, humorral fűszerezve – akárcsak a biedermeier stílus idillikus életképei. 1865-ben megkapta a bajor Szent Mihály Érdemrendet, 1868-ban pedig a müncheni Academy of Visual Arts tiszteletbeli tagjának választották (bár soha, egyetlen művészeti iskolában nem vett órákat). 1885. szeptember 23-án, 77 évesen halt meg Münchenben.

 

In the Alpine High Valley In the Alpine High Valley Die Dachstube Die Dachstube A szegény költő A szegény költő Der Schmetterlingsjäger Der Schmetterlingsjäger A levélhordó A levélhordó A könyvmoly A könyvmoly