Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1897. szeptember 25-én született William Faulkner

A hang és a téboly, A medve, Augusztus fénye, Sartoris, Szentély, Zsiványok

Ahogy Magyarországon Márai Sándor vagy németeknél Thomas Mann, William Faulkner is a hanyatló polgári értékek, és családok "krónikása" volt. A Mississippi-beli New Albanyban látja meg a napvilágot tehetős, előkelő déli család gyermekeként. Családtagjai később regényeiben is felbukkannak majd, mikor nosztalgiával tekint vissza a déli hagyományokra, elsősorban a tradicionális értékeit őrző és ápoló, emberi közösségeket összetartó világára.

A háború nagy élménye volt Faulknernek, ő maga is részt vesz az első világháborúban. A háború után meglehetősen hányatott sors vár rá: alkalmi munkákból keresi a kenyérre valót. A hajdani, rabszolgatartó vidék krónikása: a hatalmas, összefüggő ciklusban, melyet regényei sorával kiépített, egy roppant történelmi folyamat keretében mutatja fel a megsemmisülés és születés drámáját, a régi földbirtokos arisztokrácia erkölcsi és anyagi züllésének széles freskóját.

 

 

Képzelt világgá költi át az amerikai Dél tájait és vidékét. A Sartorisok famíliája képviseli a haladó régit - a feltörekvő, meggazdagodó, pénzre éhes Snopesok az újat, a polgárit, a hagyománytalant. De a két família nagyszerűen jellemzett alakjai mellett feltűnik - a forró vidék megannyi izgalmas típusa: négerek, prédikátorok, katonák, ügyvédek. Faulkner nagy korszaka a harmincas évek. Ekkor írta a Szentélyt, első, sikeresebb munkáját, ekkor sorjáztak nagy regényei, köztük az Augusztus fénye (korábban Megszületik augusztusban címmel jelent meg).

William Faulknert az amerikai tankönyvek máig "regionális" írónak nevezik, s tán annyi joggal, hogy Faulkner valóban egy meghatározott táj s egy különleges nép ábrázolója. Közel harminc regénye ugyanegy földrajzi környezetet rajzol: mitikus táj lesz Mississippi államából, ahol a Faulkner-olvasó néhány regény után már könnyen eligazodik. A regények lakói pedig, mint egy hatalmas krónika szereplői kötetről kötetre vándorolnak: Dél históriáját, Dél tragédiáját személyesítik meg.

Faulkner bonyolult világát egyetlen regény elemzése nem érzékeltetheti. De annyit talán sejtetni enged, hogy Faulkner műveiből korunk egyik nagy realistáját ismerhette meg olvasóközönségünk; olyan írót, akinek szuggesztív ereje egy távoli és izgalmas világ felfedezésével kecsegtet.                                                                                                     

Kapcsolódó linkek